Gyorsul a gazdaság

Hírek Figyelo.hu

A koronavírus-járványra adott reziliens költségvetési lépések hatására a gazdasági növekedés visszatért, az államadósság-szabály teljesül,

a költségvetés bevételei pedig az időarányosnál kedvezőbben alakultak.

Így foglalták össze az első félévi költségvetési folyamatokat elemzésükben az Állami Számvevőszék szakértői. Megvan a mozgástér, hogy a kormány reziliens módon reagáljon a változásokra: a kiadások az időarányosnál kisebb mértékben, a bevételek viszont nagyobb mértékben teljesültek. Ezen időszakban a lakossági megtakarítások jelentősen emelkedtek, ugyanakkor az inflációs környezet figyelmet igényel, gyorsulásának megakadályozása érdekében összehangolt monetáris és fiskális intézkedésekre van szükség – közölte az ÁSZ.

Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy 2021. első negyedévében még érvényesültek a COVID-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai.

A második negyedév során azonban a gazdasági növekedés felgyorsult, és a GDP már 17,9 százalékkal meghaladta az előző év második negyedévének értékét.

A költségvetési szervek beruházásainak volumene folyamatosan növekedett, míg a vállalkozások beruházásai csak a második negyedévben kezdtek élénkülni. A kiskereskedelmi forgalom bővülésének üteme elmaradt a gazdasági növekedés mértékétől.

Az összességében visszafogott kereslet ellenére az infláció jelentősen felgyorsult, tartóssá válásának megakadályozása összehangolt monetáris és fiskális intézkedéseket igényel – hívják fel a figyelmet az ÁSZ elemzői.

Az adóbevételek kedvezően alakultak,

ehhez hozzájárult, hogy a kormányzat szelektíven alkalmazta az adókönnyítéseket, és a gazdaság fehérítését szolgáló adózási feltételrendszert tovább erősítette.

A gazdasági folyamatokat a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt még sok bizonytalanság övezi, ezért indokolt ezek havi monitorozása – emelik ki az elemzők. Tanácsadó tevékenysége keretében ezért az ÁSZ is létrehozott egy havi monitoring rendszert.

Több százmilliárdot csoportosítottak át

(Borítókép: Getty Images)

További híreink