Gyorsan népszerűtlenné vált Macron

Hírek
A francia elnök támogatottsága alacsonyabb, mint François Hollande volt elnöki ciklusának ugyanebben az időszakában - írja a Politico című lap.  

A francia Ifop közvélemény-kutató intézet a Le Figaro című lap megrendelésére készült kutatása szerint a franciák mindössze 36 százaléka támogatja az új elnököt hivatalba lépése első 100 napja után. Öt évvel ezelőtt Hollande-ot, aki minden idők legnépszerűtlenebb francia elnöke volt, 46 százalék támogatta. A felmérés szerint a közvélemény kevésbé hisz Macronnak, mint annak idején Hollande-nak: 45 százalék nyilatkozta azt, hogy az új államfő megvalósítja majd választási ígéreteit. Hollande esetében ez az arány még 57 százalék volt.

A felmérésben részt vevők szerint Macron nem a jó irányba viszi az országot: mindössze 23 százalék vélekedett úgy, hogy “jó irányba változnak a dolgok”.

Az Ifop értékelése szerint az új francia kormány népszerűtlen intézkedéseket jelentett be, amelyek jelentősen erodálták a bizalmat Macronban. Ilyen volt például a lakástámogatások megnyirbálása, a társadalombiztosítási hozzájárulás emelése, vagy a cigaretta adójának növelése.

“Mindent egybevetve a szkepticizmus uralkodott el” – nyilatkozta a Le Figaronak az Ifop igazgatója, Jérôme Fourquet, hozzátéve, hogy Macronnak komolyan kéne vennie a közvélemény-kutatásokat, ha nem akarja, hogy támogatottsága hosszú távon is alacsonyan maradjon.

Borítókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Ezek is érdekelhetnek

További híreink