Gyorsan elfogyhat a zöldhitel kerete

Hírek Figyelo.hu
A legtöbb ügyfél kamattámogatott otthonteremtési hitelt is felvett a kedvezményes kölcsön mellé – derül ki a VG banki körképéből.

Már több tízmilliárd forintra rúg az október elején indult Zöld Otthon Programban (ZOP) igényelt hitelállomány, az első folyósítások pedig már meg is történtek

– derült ki a VG banki körképéből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított programban kedvezményes kamatozással lehet hitelt felvenni energiahatékony új lakások vásárlására és építésére.

A program keretösszege 200 milliárd forint, de ha ilyen ütemben haladnak a hitelfelvételek, ez az összeg hamar, akár néhány hónapon belül elfogyhat.

Az UniCredit Bank eddig egymilliárd forintot meghaladó értékben fogadott be hiteligénylést ügyfeleitől a programban. A befogadott kérelmek átlagos hitelösszege harmincmillió forint. Az igényelt zöldhitelek 83 százalékát építésre, 17 százalékát új lakás vásárlására vennék fel.

A napokban az első folyósítások is megtörténtek. Hiteligénylés elutasítására ebben az induló szakaszban nem került sor, egy ügyfél visszavonta az igényét, és inkább más hitel felvétele mellett döntött – közölte a bank a VG-vel.

A zöldhitel indulásától számítva eddig csaknem nyolcszáz kérelem érkezett a K&H Bankhoz, mintegy 19,5 milliárd forint értékben, amiből több mint háromszázat fogadott már be a bank, 6,5 milliárdot meghaladó értékben. Eddig közel tizenöt hitel lett folyósítva, összesen több mint 230 millió forint értékben.

Ez átlagosan több mint 16 millió forintot jelent.

További közel tíz ügylet van éppen folyósítás alatt és több mint száz szerződéskötési státuszban. A bírálati folyamatban közel 150 kérelem van, mintegy 2,7 milliárd forint értékében. A bank lapunknak elárulta: volt elutasított hitelkérelem is.

A CIB Banknál a teljes lakás célú befogadások több mint 10 százaléka zöldhitel, tíz ügyfélből négy kamatmentes otthonteremtési kölcsönt is igényel mellé. Az átlagos igényelt zöldhitelösszeg harmincmillió forintot meghaladó. Az e mellé, ugyanarra a célra igényelt 0 százalékos kamatú otthonteremtési kamattámogatott hitel átlagos összege 12 millió. A CIB Bank a VG-vel tudatta:

jelenleg csak új ingatlan vásárlására érhető el, 2022 első negyedévében tervezik bevezetni építési hitelcélra is.

Az Erste Bank a gazdasági lapnak küldött válaszában közölte, hogy az indulás óta több mint 250 hitelkérelmet fogadott be, összesen 5,6 milliárd forintot meghaladó értékben, csaknem kilencmilliárd forintnyi ügylet pedig folyamatban van. A banknál a piaci zöldhitel esetében az átlagos hitelösszeg harmincmillió forint, míg a zöld otthonteremtési hitelnél 12 millió forint, mintegy 60 százalék mindkét terméket igényelte. Az ügyfelek 60 százaléka építési célra igényelte a hitelt, a vásárlások aránya 40 százalék.

A Magyar Bankholding (MKB Bank, Takarékbank, Budapest Bank) tagjai közül az MKB Banknál növekvő tendencia mellett egyre nagyobb arányt képvisel a lakáshitel-kérelmek darabszámában és volumenében a ZOP, de a a befogadott hiteligénylések jelentős része még a bírálati szakaszban van. A Takarékbank november 30-ig 121 hiteligényt fogadott be, több mint kétmilliárd forint értékben, 1,2 milliárd forint áll még elbírálás alatt. A Budapest Banknál november végéig a befogadott lakáshitel-kérelmek volumene meghaladta az egymilliárd forintot, az átlagos hitelösszeg 25 millió forint körül alakul.

A Takarékbank eddig hat hitelt folyósított 110 millió forint értékben, az átlag 21,5 millió forint körüli. Az MKB Bank esetében nem volt elutasított hitelkérelem, ahogy a Takarékbanknál sem, viszont ott 19 igénylő elállt a hitelfelvételtől. A Budapest Banknál az ügyfelek a feltételek alapján előre kondícionálják hitelüket, így gyakorlatilag nincs elutasított kérelem. Jellemzőbb inkább, hogy nagyobb saját erő biztosítása vagy limitnövelő adóstárs bevonása szükséges a hitel odaítéléséhez.

Az MKB Bank rendelkezésre álló adatai alapján az ügyfelek fele-fele arányban igénylik építésre és vásárlásra a hitelt.

A Takarékbanknál vásárlásra 31 százalék igényli a hitelt, míg építésre 69 százalék.

Az OTP Banknál az indulás óta jelentős az ügyfelek érdeklődése, eddig 25 milliárd forint értékben fogadott be a bank hitelkérelmet. Sokan a kamattámogatott Zöld cok igénybevételével szeretnék megvalósítani lakhatási céljaikat, a kérelmek kétharmadához Zöld csokot is igényelnek. Hitelcélt tekintve a hitelkérelmek egyharmadát új lakás vásárlására, kétharmadát építésre igényelték az ügyfelek – reagált a lapnak az OTP.

Nem ütik meg az új energiahatékonysági lécet a magyar otthonok

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink