Gyorsabb WIFI és internet nyolcszázezer diáknak

Hírek Dombi Margit
Állami szakképző intézmények több mint 840 ezer diákja jutott gyorsabb interneteléréséhez és WIFI kapcsolathoz a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) most lezárult fejlesztése keretében. „A köznevelési és szakképzési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései” című projekt minteg 21,5 milliárd forintból valósult meg – közölte a KIFÜ.

A most lezárult WIFI hálózat és szélessávú internet fejlesztést magában foglaló projkekt keretében a KIFÜ országosan 440 szakképző iskolát lát el belső wifi-hálózattal, 3983 iskolának pedig a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) által elvárt sávszélességet biztosít. Így 848 ezer 406 diák számára vált elérhetővé a kor igényeinek megfelelő internet és wifi-hozzáférés.

 

A DOS értelmében valamennyi köznevelési intézményben a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő, wifi-szolgáltatást kell biztosítani, ami a Stratégia szerint a 100-500 fős intézményekben 100 Mbit/s, az ennél nagyobb feladatellátási helyeken pedig, legalább 1 Gbit/s sávszélességet jelent.

 

A projekt a konvergencia régióban található szakképzési intézményeket célozta meg. A fejlesztésekre 21,55 milliárd forint 100 százalékban GONOP forrásból származó támogatás állt rendelkezésre. A digitális oktatás alapjait jelentő fejlesztésnek köszönhetően a kialakított nagy sávszélességet biztosító hálózaton, valamint a vidéki egyetemeken kialakított oktatási platformokon hozzáférhetők többek között az Oktatási Hivatal digitális tananyagjai, a Nemzeti Köznevelési Portál és az iskola saját szerverén tárolt anyagok. A tanárok így olyan korszerű infrastruktúrát használhatnak, amely támogatja a digitális eszközök alkalmazását, a diákok számára pedig elérhetővé és letölthetővé teszi azokat a tartalmakat és tananyagokat, amelyek ismereteiket bővítik.

Borítókép: illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink