Gyermekeutanziára vonatkozó terveket mutattak be egy torontói kórházban

Hírek
Egy orvosi folyóiratban megjelent cikk szerint a torontói Sick Kids gyermekkórház orvosai a gyermekek orvosi segítséggel történő halálának elősegítését célzó szabályokat és eljárásokat határoztak meg, sőt olyan forgatókönyv is létezik, melyben a szülőket nem tájékoztatják a gyermek halála után. A Canadian Council of Academies nevű szervezet álláspontja szerint az eutanázia alkalmazása előnyös azoknál a kiskorú betegeknél, akik komoly pszichiátriai betegségben szenvednek.

A torontói kórház orvosai által jegyzett írás szeptember 21-én jelent meg és a Torontói Egyetem Bioetikai Központja is támogatta. A szerzők ugyanakkor nem tesznek említést a szülőkkel való konzultációról. Mindezt a beteg jogaira hivatkozva teszik, ugyanis ha a kiskorú beteg nem egyezik bele, hogy szülei megtudják, hogy eutanáziával „segítik halálba”, akkor az orvosoknak ezt tiszteletben kell tartani.

A Kanadai Katolikus Bioetikai Intézet kutatója, Bridget Campion a javaslat kapcsán azt mondta, hogy sajnos meg sem lepődik az efféle kezdeményezéseken, ugyanakkor úgy véli, hogy ha az élet kultúráját szeretnék megteremteni, akkor el kell felejteni az összes ilyen szabályozást. Véleménye szerint a betegek ápolására és gyógyítására kellene koncentrálni, ahelyett, hogy a halálozást segítik elő.

A hátborzongató történet kapcsán látszólag nem merült fel az a kérdés, hogy ha valóban komoly pszichiátriai betegségtől szenvedő gyermekekről van szó, és a szülőket nem kötelesek tájékoztatni, akkor ki dönt a gyermek életéről?

A hírhedten liberális Kanadában egyébként legális az eutanázia alkalmazása, de mindeddig ez a kiskorúakra nem vonatkozott. A Sick Kids orvosai láthatóan a liberális individualizmus kultúráját képviselik, ahol az egyéni jogok mindent felülírnak, kezdve az erkölccsel és az emberséggel.

(Via Catholicregister)

Borítófotó: torontosun.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink