Gyengébben rajtolt el idén a lakáspiac

Hírek VG
Közel 30 százalékkal esett vissza az eladó lakások iránti kereslet január első napjaiban az egy évvel korábbihoz képest – írja az ingatlan.com. Ha nem csak néhány napos szintet nézünk, akkor csak egy kicsit jobb a helyzet: 2019 utolsó és 2020 első hetében 15 százalékkal kevesebben érdeklődtek az eladásra hirdetett lakások és házak iránt, mint 2018/19 fordulóján.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: nehéz kőbe vésett előrejelzést adni az idei évre, mert az állami lakástámogatási rendszer esetleges újabb bővítése vagy a lakásáfa szabályainak megváltoztatása érdemben befolyásolhatják az ingatlanpiacot. Arról nem beszélve, hogy a tavaly júliustól elérhető új támogatások, köztük a babaváró kölcsön és a falusi csok idén még markánsabban éreztethetik hatásukat.

A mérséklődő kereslet elsősorban a lakásvásárlást tervezőknek kedvez. A korábbi évekhez képest jobb lehet a tárgyalási pozíciójuk, mert az elmúlt években megszokott és hirdetési árakhoz képest elért 2-3 százalékos alkuk, akár 5-10 százalékra is nőhetnek település- és ingatlantípustól függően.

A mostani kilátások szerint az albérletpiacon sem várható számottevő áremelkedés 2020-ban. Részben azért, mert az elmúlt években történt befektetési célú lakásvásárlások miatt a kiadó lakások kínálata jelentősen nőtt.

„Az is a drágulás ellen szól, hogy az átlagos bérleti díjak Budapesten és a legélénkebb albérletpiaccal rendelkező egyetemvárosokban a helyi átlagfizetés legalább felét teszi ki, ezért ennél magasabb összeg pedig sokaknak már nem nagyon fér bele” – mondta Balogh László.

.

Borítókép: Figyelő-archív