Gyenge szálláskihasználtság, eladó szállodák Romániában

Hírek Moszkovits János

Noha tavaly közel 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest a turisztikai szálláshelyeken éjszakázók száma, több mint ezernégyszáz hotelen és panzión próbáltak meg túladni a tulajdonosok a pandémia második évében, derül ki a maszol.ro írásaiból.

A román statisztikai hivatal (INS) adatai szerint 2021-ben a kereskedelmi szálláshelyeken összesen 9,276 millió vendéget szállásoltak el, ami 46,4 százalékos bővülést jelent.

A turisták 90,9 százaléka romániai, 9,1 százaléka külföldi volt. Utóbbiak közül a legtöbben Németországból (csaknem 106 ezer) Olaszországból (bő 73 ezer), Franciaországból (több mint 55 ezer), Izraelből (50,3 ezer), az Egyesült Államokból (45,5 ezer) Magyarországról (43,2 ezer), Lengyelországból (42,4 ezer) érkeztek.

A vendégéjszakák száma 43 százalékkal 20,653 millióra nőtt a korábbi évhez mérten, de a külföldiek által eltöltött éjszakák aránya ebben a kategóriában is elenyésző volt, még 9 százalék se.

A statisztikák szerint a bel- és külföldi turisták átlagban 2,2 éjszakát töltöttek el, így a szálláshelyek nettó kihasználtsági mutatója 26,5 százalékos volt, alig 3,6 százalékkal jobb, mint tavalyelőtt, a koronavírus-járvány első évében.

A legnépszerűbb úticél a tengerparti Konstanca megye volt, ahol 1,268 millió turistát láttak el a szállásadók, a síparadicsomnak számító Brassó megyében bő egymilliót. Utánuk sorrendben a főváros, valamint Szeben, Prahova, Bihar és Kolozs megye következik 900-400 ezer elszállásolással.

Látogatók az 1990-es évek eleje óta látogatható tordai sóbánya Rudolf tárnájában. A sóbányában 1932-ben állt le a munka, ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. A bánya látogatóterében többek között belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, játszótér létesült. Az amerikai Business Insider magazin a világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolta a tordai sóbányát. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Szenvedett az idegenforgalom, rengeteg szállodát bocsátottak áruba 2021-ben, írja a maszol.ro a bukaresti zf.ro gazdasági hírportál által összegyűjtött adatokra hivatkozva.

Tavaly 1 430 szállodán és panzión próbáltak meg túladni a tulajdonosok, míg egy évvel korábban csak 572-t bocsátottak áruba. Az nem derül ki az összeállításból, hogy hány szálláshelyet sikerült végül értékesíteni.

Az eladási láz leginkább az Arad megyei tulajdonosokat kerítette hatalmába, 245 inatlant hirdettek meg, míg egy másik erdélyi megyében, Szilágyban összesen 169-et (itt az előző évben csak ötöt, ami hozzávetőleg 34-szeres növekedést jelent.

Bukarestben is robbanásszerűen megnőtt a hirdetések száma, 205 szálláshelytől próbáltak megszabadulni a tulajdonosok. Egy évvel korábban csak kilenc szálláshely volt eladó a fővárosban. A legdrágábban egy bukaresti szállodát kínáltak eladásra: a főváros központi részén található, épülőfélben levő épületért hétmillió eurót kértek.

Az idegenforgalmi cégek bevételei a járvány kitörését követően meredeken zuhantak, a kormány pedig sokat késlekedett az ágazat megsegítésével. Bár a támogatási programot 2020 novemberében bejelentették, az igényléseket csak 2021 júniusától lehetett leadni, a megítélt pénzt pedig novemberben kezdték átutalni a jogosultaknak, írja a romániai magyar hírportál.J.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink