Gyárbővítés és kórházfejlesztés is volt a héten

Hírek
Itthon hamarosan a gyógynövényes sertéshústermékek gyártása is beindul – a hét fejlesztési híreiből szemezgettünk.

Komoly fejlesztés az Urányi-Fábián vízitelepen

Jelentős bővítéssel folytatódik a kajak-kenu első magyar olimpiai bajnokairól elnevezett UTE-létesítmény felújítása Óbudán. A magyar szövetség (MKKSZ) vagyonkezelésében működő Urányi-Fábián vízitelep új épületrésszel gazdagodik, így a szakosztály versenyzői – köztük az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – ősszel már lényegesen jobb körülmények között kezdhetik meg az alapozást. A beruházás forrásait az anyaegyesület és az MKKSZ közösen teremtette elő.

Gyárbővítés Pécelen

Az autóipari alkatrészgyártó az Enmech Hungary Kft. 6,4 milliárd forint értékben bővíti péceli üzemét, a beruházást a kormány 641 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A Enmech gyárbővítése azért is különösen jelentős, mert az önvezető autók és az elektromobilitás piacán erősíti a magyar autóipar pozícióit. Az ágazat tavaly csaknem 8500 milliárd forintot termelt és 172 ezer munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon.

Jön a gyógynövényes sertéshús

Összesen csaknem 630 millió forintból olyan sertéshús alapú élelmiszer termékeket állít elő a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., amelyek az emésztést támogató anyagok mellett a gyógynövények számtalan életminőséget javító összetevőit is tartalmazzák  – közölte a cég. A tájékoztatás szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több mint 280 millió forintos támogatását élvező, a tervek szerint 2020. november 30-ig megvalósuló fejlesztés eredményeként a fogyasztók számára egy magas biológiai értékkel rendelkező termékcsalád, az úgynevezett  "Ciborum Vitae" jön létre.

Kapacitásbővítés Szolnokon 

Több mint 413 millió forintból bővíti öntödei termelő kapacitását szolnoki gyáregységében a teljes mértékben magyar tulajdonban levő, ceglédi székhelyű, fő tevékenységként könnyűfémöntéssel foglalkozó Ecseri Kft. – közölte a cég. A tájékoztatás szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatását élvező, 2018 első felében indult és várhatóan az idei második fél évben véget érő fejlesztés során a jelenleg meglévő termékportfólió gyártási kapacitásának bővítése, valamint új, korszerű termelő gépek, gyártócellák beszerzése fog megtörténni. A fejlesztés eredményeként a korábbinál nagyobb energiahatékonyságú rendszerek fognak működni a kft. szolnoki gyártórészlegében, ez hozzájárul majd  a cég versenyképességének  megőrzéséhez- közölték, hozzátéve: a jelenlegi kapacitás körülbelül tíz százalékkal nő majd a beruházást követően.  

Kórházfejlesztés

Csaknem 150 millió forintból újítják fel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház pulmonológiai osztályának épületét. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen, évente csaknem négyezer beteget ellátó kórházi osztályán négy ütemben végeznek el rekonstrukciós munkálatokat, első lépésben egyes orvosi szobák helyén modern vizesblokkokat és fürdőket alakítottak ki, kicserélték az elavult nővérhívó rendszert. A jelenleg is tartó felújítások során elvégzik az 1960-as években átadott kétszintes épület északi szárnyában az illemhelyek és a mosdók korszerűsítését, a többi helyiség tisztasági festését, illetve mindkét épületszinten új padlóburkolatot raknak le.

Borítófotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Wolfgang Bochtler, a Mektec Europe GmbH. vezérigazgatója koccint, balról Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a japán tulajdonú Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 15-én. Az autóipari alkatrészgyártó cég 6,4 milliárd forint értékben bővíti péceli üzemét, a legalább 250 új munkahelyet teremtő beruházást a kormány 641 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink