Gyanúsan hallgat a Demokratikus Koalíció arról, miért nem a székházukban tárolták a tűzben megsemmisült iratokat

Hírek
Múlt héten a Demokratikus Koalíció (DK) hangos szirénázásba kezdett, hogy azt a látszatot keltse, mintha a Fidesz az Állami Számvevőszéken (ÁSZ) keresztül szeretné „vegzálni" Gyurcsány Ferenc pártját. Az apropó az volt, hogy az ÁSZ teljes joggal kijelentette: a párt állítólag elégett könyvelésére is igényt fognak tartani, mivel ez a dolguk a hatályos jogszabályok szerint.  

Mint ismert, nemrég tűz ütött ki a Demokratikus Koalíció Teréz körúti irodájában, mely során Gyurcsányék állítása szerint a párt 2017-2018-ra vonatkozó könyvelései is elégtek. Az állandóan pártállamot és diktatúrát vizionáló DK-nak több se kellett, rögtön kihasználták az alkalmat, hogy alátámasszák abszurd meséjüket és elkezdtek üzengetni.

A DK kommunikációs viharkeltése dióhéjban

Múlt hét kedden az ÁSZ kiadott egy közleményt, melyben aláhúzták: egyetlen pártot sem „lehetetlenítenek el", hanem a törvényi előírások alapján ellenőrzi a pártok gazdálkodásának törvényességét. A szervezet ezt Gréczy Zsoltnak, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivőjének sajtótájékoztatójára reagálva tudatta közleményben az MTI-vel.

Gréczy Zsolt az eseményen kérdést kapott az ÁSZ korábbi közleményéről, amelyben azt írták: sajnálják, hogy a DK irodája leégett, és bár az idei választási kampányhoz kapcsolódó számlákat már bekérték a párttól, jövőre a 2017-2018-ra vonatkozó könyveléseiket is át kell adniuk. A politikus azt felelte, a szükséges számlákat igyekeznek beszerezni, de ha a számvevőszék „úgy gondolja, hogy a jövő évi esetleges ellenőrzéskor a kormány bunkósbotjaként kíván működni", akkor a DK ennek ellent fog állni.

Az ÁSZ újabb közleményében úgy fogalmazott: a DK ezek szerint „ellent fog állni" a hatályos magyar törvényeknek, valamint annak, hogy el kell számolnia a közpénzekkel az adófizető állampolgároknak.

A számvevőszék megismételte: kizárólag az április 8-ai országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzéséhez kértek és kaptak dokumentumokat a DK-tól. A 2017-2018-ra vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzéshez – amely várhatóan csak 2019 második félévében lesz esedékes – az ÁSZ „semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól". Ezeket a törvényi előírás szerint a pártnak majd az adatbekérés időszakában kell a számvevőszék rendelkezésére bocsátania.

Ott voltak egyáltalán azok az iratok?

Túl azon, hogy mindenki, aki egy közpénzekből is gazdálkodó szervezet megalapítására adja a fejét, tudja, hogy nem létezik olyan kifogás, miszerint „elégett a könyvelésem”, a könyvelő szakma ismeri annak a módját, miként kell a megsemmisült könyvelést reprodukálni. Szóval semmi értelme nem volt ennek az egész DK-s hisztériakeltésnek, ráadásul mi már abban sem vagyunk biztosak, hogy az említett iratok megsemmisültek.

Az adózás rendjéről szóló törvény ugyanis előírja, hogy az olyan iratokat, mint amilyenek állítólag a DK irodatüzében is megsemmisültek, a szervezet székhelyén kell tárolni. Amennyiben az iratokat az adózó székhelyétől eltérő helyen tárolják, úgy a tárolás helyét az adózó köteles bejelenteni a NAV részére. Márpedig a tűz Gyurcsányék Teréz körúti irodájában gyulladt ki, nem pedig a Civil szervezetek névjegyzékében nyilvánosan is megtekinthető, hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

Megkerestük a Demokratikus Koalíciót is, hogy megtudjuk: bejelentették-e a NAV-nál, hogy nem a hivatalos, Victor Hugo utcai székhelyükön tárolták azokat az iratokat, amelyek nemrégiben a Teréz körúti irodájukban megsemmisültek?

Szerda van és még mindig nem kaptunk választ kérdésünkre, amiből nem tudunk nem arra gondolni, hogy valami susmus van a dologban. Így hát elkezdtünk tanakodni és felvázoltunk pár forgatókönyvet.

A) A DK 2017-18-as könyvelése ott lapul a hivatalos székházban sértetlenül, csak kellett egy kis diktatúrázós feszkó.

B) A DK 2017-18-as könyvelése elégett az irodatűzben, de nem jelentették be a NAV-nál, hogy ott van, ergo szabálytalanul tárolták. 

C) A DK mindent szabályosan intézett, bejelentették a NAV-nál, hogy a Teréz körúton fogják tárolni az iratokat, csak mindenki szabadságon van, aki válaszolhatna a megkeresésünkre.

Szavazzon! Ön szerint mi történhetett?

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink