Gyakornokból cégvezető – nem csak hollywoodi forgatókönyvekben lehetséges

Hírek Sz. H.
Általában egy-másfél évre szerződtetik az egyre népszerűbb gyakornoki programban részt vevő diákokat, akiknek a legtöbb esetben állást is kínál az adott cég. Ez igazi win-win szituáció, amellyel a fiatalok szakmai képzést és munkát, a vállalatok pedig friss tudást és hosszú távon elköteleződő munkaerőt nyerhetnek.

„Sok olyan igaz történetet láttunk a munkánk során, amelyben a gyakornokot évekkel később felső vezetőnek választották egy cégnél. Például nálunk is előfordult már – kezdi Tileczky-Szokol Bianka, az euJobs HR-Group Koordináció csoportvezető helyettese. – A vállalatoknak, amelyek fogadnak gyakornokot, ez azért is jó, mert egy olyan munkavállalót tudnak felvenni a program végén, akinek másfél év előnye van. Tehát ismeri a céges folyamatokat, a szokásrendet, nem pedig outsiderként lép be, mint akit pusztán a képzettsége alapján választanak ki.”

Itt a megoldás a munkaerőpiaci gondokra

Abban már a legtöbb munkaadó egyetért, hogy az utánpótlás kinevelésének egyik legjobb útja a gyakornoki program, amely a folyamatosan terítéken lévő munkaerőhiányra is megoldást hozhat. A diákok általában a felsőoktatási intézményben töltött utolsó egy-másfél évük során próbálják ki magukat gyakornokként egy cégnél, mivel sokaknak szakmai gyakorlatra is szükségük van a diploma megszerzéséhez, és ezáltal azt is igazolni tudják. Gyakornokként szinte ugyanolyan feladatokat végeznek, mint a főállású munkatársak, de a feladatkörüknek mindenképp a tanulmányaikhoz kell illeszkednie. A gyakornoki munka során egyrészt elmélyíthetik az iskolapadban megismert anyagot, másrészt rá tudnak nézni arra is, hogy valóban ezen a területen szeretnének-e elhelyezkedni, illetve egy szakma melyik ágát érzik magukhoz közelebb.

Van rá példa, hogy egy gyakornok akár félévente kipróbálhat egy új, a képzettségéhez passzoló területet a vállalaton belül.

Pénzügyi, mérnöki területen a leggyakoribb ez a foglalkoztatási forma, de egy marketingcsapatnak ugyanúgy hasznára lehet a gyakornok. Ahol ritkábban fordul elő, az a kereskedelem szegmense” – mondta a Világgazdaságnak Tileczky-Szokol Bianka.

Mennyiért, hány órát?

A szakértő szerint bruttó 1900 forintos órabértől indul a gyakornoki munkák lehetősége, amely felmehet 3000-3500 forintig. Ehhez a minimum munkaidő a háromszor nyolc, azaz a heti huszonnégy óra.

A teljes cikk a vg.hu-on olvasható.

Fotó forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink