GVH: Az önkéntes kamatplafonok alatt versenyezzenek a bankok

Hírek
„A kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon” – így reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalásokra.

A Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket – közölte lapunkkal a hatóság.

Emlékezetes, hogy 2023 tavaszán a GVH elnöke az élelmiszerágazatban elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai, illetve nemzetközi példák alapján – ilyen versenypártolási javaslat keretében – kezdeményezte a július 1-től működő online Árfigyelő adatbázis létrehozását a Kormánynál. Az online Árfigyelő rendszer az elmúlt hónapokban meghatározó mértékben járult hozzá a verseny beindításához és élénkítéséhez az élelmiszerpiacon, a kiskereskedelmi láncok között napi szintű árversenyt generált, mely a kötelező akciókkal együtt nagyban hozzájárul fogyasztói árak és élelmiszer-infláció jelentős csökkentéséhez.

Ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést

– hívja fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Hozzátette:

A magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. Ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak.

Mindezek alapján a Gazdasági Versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek. Ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők keresési költségét.

A GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A nemzeti versenyhatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

Címlapkép – Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink