Gulyás: meghosszabbítjuk a kamatstopot, semmilyen uniós ügyben nem támogatjuk a közös döntést

Hírek
Három hét után tartott ismét kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány több mint 12 órás ülést tartott, ennek során hosszan tárgyaltunk a jelenlegi brüsszeli helyzetről – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető jelezte, hogy idén december 14-én uniós csúcs lesz, ahol napirenden lesz a költségvetés módosítása és Ukrajna EU csatlakozása.

Azt látjuk, hogy mindkét ügy előkészítetetlen

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a bizottság súlyos mulasztása, hogy a költségvetést úgy akarja módosítani, hogy nem hajtja végre. Nemcsak Magyarország és Lengyelország nem kapja meg a neki járó forrásaikat, hanem ott van még a helyreállítási alap, ahol a kifizetések rendkívül lassan haladnak. „Nem hiszünk az ígéretekben, annak hiszünk, ha nekünk folyósítják az uniós forrásokat” – mondta a tárcavezető, aki szerint Ukrajna nem felel meg a kritériumoknak, ezért ennek az előterjesztésnek az időzítettsége sem megfelelő.

Hangsúlyozta, semmilyen hatástanulmány nem áll rendelkezésre, ami azt támasztaná alá hogy mit jelent az EU költségvetésének, mit jelent a kohéziós alapoknál és hány kedvezményezett tagállam válna nettó befizetővé.

Jelezte, hogy semmilyen közös döntéshez nem járulnak hozzá, ez azonban nem jelenti azt, hogy vétóznának.

Úgy látják, a leghelyesebb, hogy a választópolgárokhoz fordulnak inkább a nemzeti konzultáció formájában.

Döntött a kormány a kamatstopról

A kormány a kamatsopról is döntött, bár csökkennek a kamatok, de úgy vélik, hogy indokolt, hogy megvédjék a magas kamatoktól a családokat és a vállalatokat.

A vállalatok esetében a kamatsopot április 1-ig meghosszabbítják, a családok esetében pedig 2024 július elsejéig.

Emellett a diákhitel kamattámogatását is fél évvel meghosszabbítják. „Látjuk azt, hogy a kamatstop intézménye támadása alatt áll”, jegyezte meg a tárcavezető, hozzátéve, hogy ezeket a támadásokat nem veszik figyelembe.

A zöld energia termelését és tárolását is támogatja a kormány

A kormány elkötelezett a zöld energia tárolása mellett, ezért is hoztak döntéseket korábban. Mint mondta, a magyar gazdaság jövője a zöld energia, emiatt írtak ki napelemek telepítésére 75 milliárd forint értékben pályázatot, ezt most a vállalatokra is kiterjesztik, lehetőséget adnak, hogy tárolókapacitások kiépítésére fordítsák.

A pályázatok ki fogják írni, amelyekre február 25-ig jelentkezhetnek a vállalatok, ezeket a beruházásokat 2026 április 30-ig kell befejezniük.

Úgy gondolják, hogy ezzel hozzájárulnak, hogy a zöld energiát termelni és tárolni is lehessen, ez azért is fontos, mert a szén dioxid kvótát értékesíteni tudja az ország, ami a költségvetés számára is előnyös.

A teljes cikk itt olvasható vg.hu

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink