Gulyás Gergely: Brüsszelben változás kell

Hírek vg.hu
Fél 11-től tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nem a kompromisszum elérésére törekednek a nagy tagállamok, helyette a Magyarországgal szembeni zsarolás durva módját alkalmazzák – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón az uniós vitákról, amivel egy időben érkezett a hír, hogy elfogadták a megállapodást az ukrán segélycsomagról. A tárcavezető szerint a mostani helyzet is alátámasztja, Brüsszelben változás kell és szerencse, hogy néhány hónapon belül választások lesznek Európában.

Számtalan döntést hozott a kormány a tegnapi napon, ugyanakkor elemezte az európai uniós helyzetet is – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, van egy alapvető nézetkülönbség a magyar álláspont és a többség között, bár Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de a leghangosabban képvisel azt. Ugyanakkor továbbra is azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak.

A tárcavezető szerint a nézetkülönbség mindeddig kezelhető volt, de azt látják, hogy nem a kompromisszum elérésére törekednek a nagy tagállamok, hanem a Magyarországgal szembeni zsarolás durva módját alkalmazzák.

Brüsszelben változás kell – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerencse az, hogy néhány hónapon belül választások lesznek Európában.

Tanárok fizetés emeléséről tárgyalt a kormány

A Belügyminisztérium a kinevezési okiratokat módosította mintegy 140 ezer tanár esetében. Az állami fenntartású intézmények legkésőbb a hétfői napon az emelt illetményüket kapják meg, jelezte a tárcavezető. Ugyanakkor jelezte, hogy a kormány szándéka világos: 32,2 százalékos bértömeg emelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése.

SMA-szűrésről tárgyalt a kormány, mindenki számára előnyös a tarifaközösség

A kormány tárgyalt az SMA szűrésekről, ugyan a program 14 hónap után véget ért, de a kormány folytatja, így ugyanazok a kórházak, mint eddig végezhetik ezt a tevékenységet. Erre 450 millió forintot fordít a kormány.

Elfogadta a kormány az építési és közlekedési miniszter javaslatát a Budapest bérlet átalakításáról, és felhatalmazást adott a végrehajtásra. A miniszter néhány napon belül ismerteti a részleteket.

Az a megállapodás, ami kötött a kormány és a főváros, előnyös mindenki számára – mondta a miniszter.

 

Az Antifa-ügyről, a Lánchíd-botrányról, a svéd NATO csatlakozásról, az ügyeleti rendszerről és a napelem-pályázatokról is szó volt.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink