Gulyás Gergely: az ország képes egy nap alatt félmillió ember beoltására

Hírek MTI

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti, és kampányt is indít annak érdekében, hogy minél előbb, minél többen jelentkezzenek a koronavírus elleni vakcinára – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, online közvetített sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás önkéntes, és a kormány a jövőben sem teszi kötelezővé azt, ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon, illetve, aki kapott, küldje vissza a nyugdíjasoknak kiküldött papírívet.

Kiemelte,

az ország képes arra, hogy egy nap alatt több mint félmillió embert oltson be, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, ha lenne elég oltóanyag, akkor két héten belül végezni lehetne az oltással – tette hozzá a miniszter.

A kormány minden lehetőséget kihasználva azon dolgozik, hogy legyen koronavírus elleni vakcina Magyarországon, és jó esély van arra, hogy Kínából is szerez oltóanyagot – közölte Gulyás Gergely .

A vakcinabeszerzésekről azt mondta, hogy

az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása.

A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni – hangsúlyozta.

A kínai beszerzés lehetőségéről a miniszter elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag – ami akár egymillió is lehet – szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

(Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kaposvári központú Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyének fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. január 10-én. (MTI/Varga György)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink