Gulyás Gergely: A közéletben nincs helye annak, aki gyűlöletcselekményt követ el

Hírek
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján beszélt többek között Andy Vajna temetéséről, Sneider Tamás botrányairól és a demográfiai kihívásokról is.

„Az újabb vita Magyarországról az Európai Parlamentben (EP) minden indokot nélkülöz, és a kormány nem vesz részt rajta" – jelentette ki Gulyás.

A tárcavezető hangsúlyozta: a jelenlegi EP megbízatása májusban lejár, ez egy „kifutó széria". Magyarország célja, hogy az EU intézményeiben – így az EP-ben és az Európai Bizottságban – a mostani bevándorláspárti többség helyén bevándorlásellenes többség jöjjön létre, és ennek kulcsfontosságú eleme az EP-választás – mondta.

A miniszter szerint az EP múlt héten hozott döntése leleplezi a szándékokat, amelyeket a bevándorláspárti többség képvisel, hiszen megháromszoroznák azoknak az NGO-knak a támogatását, amelyek a bevándorlást segítették az elmúlt időben.

A jogállamiság kérdése csak ürügy, annak szankcionálása, hogy Magyarország elsőként tette nyilvánvalóvá: nem fogad be bevándorlókat és a migráció helyett családpolitikai intézkedésekkel orvosolja a demográfiai kihívásokat – jelentette ki Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány a szerződések talaján áll.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a múlt éjjel kigyulladt fővárosi Ráday Kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrását rendelkezésre bocsátják.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy telefonon biztosította erről Bogárdi Szabó István református püspököt.

A tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban.

A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek.

Gulyás Gergely szerint a Jobbik és a baloldal összefogása arról szól, hogy a baloldal próbálja szalonképessé tenni a rasszizmust és az antiszemitizmust.

A Miniszterelnökség vezetőjét csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdezték a Sneider Tamás Jobbik-elnökkel kapcsolatban a napokban megjelent hírekről.

A közéletben nincs helye annak, aki ilyen gyűlöletcselekményt követ el – mondta a miniszter azzal összefüggésben, hogy évekkel ezelőtt Sneider Tamás egy mozgáskorlátozott embert bántalmazott – Gulyás Gergely szavai szerint – "annak származása miatt".

A tárcavezető kifejezetten elrettentőnek nevezte ezt a botrányos eseményt.

Azt is megemlítette, hogy a szintén botrányba keveredett Szávay István még mindig a Jobbik országgyűlési képviselője.

„A kormány gondoskodik a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna temetéséről, a filmproducer, kormánybiztos végső nyughelye a budapesti Fiumei úti temetőben lesz" – közölte Gulyás.

A kormány saját halottjának tekinti a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajnát, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki a tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a magyar filmipar elismertetéséhez a világban – mondta a tárcavezető.

Borítófotó: MTI/Máthé Zoltán