Guller Zoltán: az utazási szektor legszörnyűbb éve van mögöttünk

Hírek Figyelo.hu

Tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy nehéz év után mindent újra kell tervezni és építeni. A kormány támogatásainak eddigi összege meghaladja a kétmilliárd eurót (körülbelül 709 milliárd forint) a turizmusban, azonban még egy kis türelemre van szükség a nyitás előtt – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Guller Zoltán arról beszélt, mit gondol az ágazat helyzetéről, illetve hogy mi a fő vezérelv, amely irányt mutat a turizmusnak a jövő szempontjából.

Hónapok óta háborúban állnak a vírussal, mindenki küzd, mindenki harcol, megteszi azt, ami tőle telik

– mondta a lapnak Guller Zoltán.

Egy éve, amikor a tavalyi évad nyitása miatt gyűltek össze, nemcsak hogy minden a legnagyobb rendben volt, de a turizmus minden idők legnagyobb növekedését produkálta Magyarországon. Akkor olyan jövőképet vázoltak fel maguknak, a szakmának és az országnak, ami elképesztő távlatokat mutatott. Azóta nagyot fordult a világ: az utazási szektor legszörnyűbb évét zárták – fejtette ki az MTÜ vezérigazgatója.

Tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy elképesztően nehéz, sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni

– mondta Guller.

A célok érdekében több ezer fejlesztés zajlik, mivel a kormány semmit nem állított le, inkább magasabb fokozatra kapcsolt, így a támogatások segítik a cégeket és versenyképessé teszik hazánkat.

Néhány év múlva rá sem lehet majd ismerni a vidéki Magyarországra, ahol 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg

– mondta Guller.

Eközben tucatnyi attrakciót, kastélyt, várat és gyógyhelyet korszerűsítenek, és rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja. A nagyvállalatok minden támogatási forinthoz még egyet hozzátesznek, így kétszer annyi pénz áramlik a gazdaságba, kétszer annyi munkahely jön létre dupla annyi adóbevétellel. A fejlesztésekre kihelyezett támogatások tíz éven belül megtérülhetnek – mondta az interjúban.

Amint lehet, késlekedés nélkül, azonnal újraindul a magyar turizmus. Újra élettel telnek meg a szállodák és az éttermek, vendégek lepik el a strandokat, fürdőket. Addig is a költségvetés fizeti a munkaerőköltség kétharmadát, maradt a házhoz szállítás ötszázalékos áfája, nincs idegenforgalmi adó és turizmusfejlesztési hozzájárulás – mondta a vezérigazgató a lapnak.

(Borítókép: József Attila Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas költő szobra az Országház déli oldalánál, a Duna-parton. Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotása 1980-ból. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink