Gőzerővel zajlik a kampány: színtiszta feszültségkeltés folyik a tőkealapok és a nagyvárosok között

Hírek vg.hu
Teljesen alaptalanok azok a sajtóhírek, amelyek szerint lenullázta volna a kormány a városi alapokat – írja a Világgazdaság. Az igazság az, hogy minden tőkealap a vállalkozások rendelkezésére áll.

Tudatos feszültségkeltés zajlik a városi önkormányzatok és a tőkealapok között, ami egyértelműen része a júniusi önkormányzati választási kampánynak – tudta meg a Világgazdaság. Szerda reggel a 24.hu vezető anyagban számolt be arról az állítólagos hírről, hogy néhány évvel a megalapításuk után a süllyesztőben végezték azok az állam által eredetileg hosszú távra életre hívott városi tőkealapok, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására hoztak létre 2019-ben és 2020-ban.

Az ügy előzménye, hogy az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. még 2019-ben indította el tematikus vállalkozásfejlesztési tőkealapját, a városi alapokat, amelyeket hat hazai nagyvárosra, Debrecenre, Kaposvárra, Nyíregyházára, Pécsre, Székesfehérvárra, illetve Veszprémre és azok térségére szabott, az alapok kezelését pedig az MFB Invest tulajdonában lévő Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt.-re bízta. A cikk állítása szerint hatból négy városban a cégek nem részesültek támogatásban, az alapokat pedig időközben megszüntették.

A Világgazdaság értesülései szerint szándékosan félreértelmezik a jelenlegi helyzetet az ellenzéki médiában, a valóságban a helyi vállalkozásoknak továbbra is a rendelkezésükre áll minden tőkealap, a befektetések pedig folyamatosan valósulnak meg.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az alapok kihelyezései az eredeti céloknak megfelelő számban és volumenben valósuljanak meg, azaz az alap kihasználtságának hatékonysága javuljon, az MFB Invest 2023. január 31-i hatállyal a városi alapokat piaci alapkezelőre, konkrétan a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-re bízta.

A Global Capital Zrt.-t átvilágították, és megállapították, hogy rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges minden felügyeleti engedéllyel. A Nemzeti Tőkeholding Zrt. által egységesített keretrendszerbe illeszkedően a Global Capital befektetési és portfóliómenedzsmenttel kapcsolatos döntéseit autonóm módon, belső szabályzatok alapján hozza. Tevékenységének eredményeiről pedig az MFB Invest Zrt.-nek mint a befektetési jegyek tulajdonosának jelent.

Borítókép: Teknős Miklós

Ezek is érdekelhetnek

További híreink