Gombamód szaporodnak Budapesten is a bitcoin ATM-ek – Mutatjuk, hogyan működnek

Hírek vg.hu
Magyarországon is szép számmal találni kriptodevizák adás-vételére használható ATM-eket, ezek működése viszont sokak számára bonyolultnak tűnhet. Hogyan is működnek ezek a bitcoin ATM-ek, mekkora díjakkal dolgoznak, és mennyi időbe telik, mire megkapjuk a kívánt devizánkat?

Budapest egyre több pontján látni a hagyományos banki ATM-ekhez hasonló automatákat, melyeket közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy azok csak különböző kriptodevizák, például bitcoin vagy ether vásárlására alkalmasak. De hogyan is működnek ezek az ATM-ek, milyen költségekkel kell számoljanak a potenciális ügyfelek, és mekkora volt a legnagyobb összegű befizetés az automatákba? A legégetőbb kérdésekre Mogyorósi Attila, a CoinCash kripto-ATM-üzemeltető cég társalapítója válaszolt a Világgazdaságnak.

Hogy működnek a bitcoin ATM-ek?

Az ATM-ek használatához alapvetően mindössze egy már létező kriptotárcával, illetve a befizetni kívánt összeggel kell rendelkezni, mégpedig készpénzben. A gépek ugyanis semmilyen szín alatt nem fogadnak el bankkártyás fizetést, ennek oka főként a csalások megelőzésében keresendő – emelte ki Mogyorósi Attila.

A géphez lépve azonnal látható, hogy éppen milyen kriptodevizákat lehet venni, ezek közül választhatjuk ki, melyikből szeretnénk tölteni a számlánkra. Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző devizát, beolvassuk a tárcánk QR-kódját a telefonunkon keresztül, majd ellenőrizzük, pontosan milyen árfolyamon is tudjuk átváltani forintunkat, például bitcoinra.

Az aktuális árfolyamon felül itt már azt is látjuk, milyen extra díjakkal kell még számoljunk a tranzakciót illetően.

Ezt követően behelyezzük a bankjegyeket az automatába, meglátjuk, pontosan mennyi kriptodevizát is kapunk majd a pénzünkért, megerősítjük a tranzakciót és a pénz általában pár másodpercen belül meg is érkezik a tárcánkba. Az egész folyamat általában legfeljebb pár percet vesz igénybe.

A kripto-eladás ennél hosszabb, és valamivel bonyolultabb folyamat is: itt kezdésnek kiválasztjuk, milyen devizát adnánk el, megadjuk, mennyi pénzt szeretnénk felvenni a tranzakció végén, ekkor a rendszer kiszámolja, pontosan mennyi kriptót kell ezért cserébe küldenünk. A megerősítést követően a gép nyomtat nekünk egy szelvény, melyen található QR-kód beolvasásával megkapjuk annak a tárcának a címét, amire az utalást meg kell ejtsük. Eztán következik a várakozás: a bitcoin esetében ez általában 15 percet vesz igénybe.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: GettyImages

Ezek is érdekelhetnek

További híreink