Globálisan nőttek az élelmiszerárak

Hírek MTI / Figyelo.hu
Elsősorban a cukor, a búza és a növényi olajok drágulása miatt, két hónap csökkenés után augusztusban jelentősen nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint az augusztusi árindex 127,4 pont lett, 3,1 százalékkal magasabb a júliusinál és 32,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Augusztusban a cukor árindexe 9,6 százalékkal emelkedett júliussal összevetve azon aggályok miatt, hogy Brazíliában, amely a világ vezető cukorexportőre, komoly károkat okozott a fagy.

A FAO növényi olaj árindexe 6,7 százalékkal nőtt, részben annak a hatására, hogy történelmi csúcsra ugrott a pálmaolaj ára, de emelkedett a repce- és a napraforgóolaj ára is.

A szemestermények árindexe átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg a júliusi szintet, amiben szerepet játszott, hogy 8,8 százalékkal nőtt a búza ára, mert a korábban vártnál kisebb lesz a termés több vezető exportáló országban.

A hústermékek árindexe minimálisan nőtt, a tejtermékeké viszont szemernyit csökkent augusztusban júliushoz mérten.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

Egekben az euroövezet termelői árai

(Borítókép: Frissen sült Szent István-kenyér a Magyar Ízek Utcája rendezvényen a Várkert Bazárnál 2021. augusztus 20-án. Az augusztus 20-i Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó eseményen élelmiszerkészítők és -előállítók, cukrászok, pékek, vendéglátósok várják az érdeklődőket a Lánchídtól a Döbrentei térig. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink