Globális minimumadó: teljesült a magyar cél

Hírek Figyelo.hu
Teljesült a magyar cél, a globális minimumadó bevezetése ellenére sem emelkedik a társasági adó, így továbbra is a magyar vállalkozások fizetik a legkisebb nyereségadót az Európai Unióban – mondta a VG-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Mérföldkőnek nevezte az OECD a globális minimumadóról szóló megállapodást, amelyet október 8-án, hosszú huzavona után sikerült elérni.

„Százféle szövegmódosítási javaslat, két és fél évnyi tárgyalás – a globális minimumadóról szóló egyeztetés pont olyan kemény volt, mint amilyennek elsőre tűnik”

– értékelt a VG megkeresésére Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki emlékeztetett, hogy az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet még 2019-ben kezdte meg egy globális minimumadó-szabályozás keretrendszerének kidolgozását.

Magyarország elfogadja a globális minimumadót

Az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztassák meg a digitális óriásvállalatokat, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a tech óriások az egy helyben működő gyártóvállalkozások által fizetett adónak a töredékét fizetik. A cél tehát az volt, hogy ott történjen az adózás, ahol értékteremtés, valós tevékenység, fogyasztás van, a folyamat azonban menet közben más irányt vett. Az óriáscégek igazságos adóztatása helyett, illetve mellett a fejlett gazdaságok ötlete alapján került a tárgyalóasztalra a globális minimumadó témája is.

Magyarország végül igent mondott a globális minimumadóra, miután számos ponton sikerült kedvező változást elérni

– szögezte le Izer Norbert, aki szerint így egy olyan új javaslat született, amely figyelembe veszi a magyar vállalkozások érdekeit is, és nem veszélyezteti hazánk gazdasági versenyelőnyét sem.

Nem volt még példa arra, hogy egy világszinten alkalmazandó szabály ennyit javuljon a magyar szakemberek által befektetett munka hatására.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány megvédte Magyarország adócsökkentésben elért eredményét. „A társasági adó 9 százalék marad – hangsúlyozta Izer Norbert –, de abban is egyességre jutottunk, hogy az új szabályokat a leányvállalatokkal nagyjából egyszerre az anyavállalatokra is be kell vezetni. Az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy a valós gazdasági tevékenységet ne büntesse a nemzetközi egyezmény.

A tárgyalások során elértük, hogy a vállalkozások nyeresége mentesüljön a többletadó alól a befektetett eszközök és a bérköltség egy meghatározott arányában. Ráadásul egy tízéves átmeneti időszakra vonatkozóan ezt az arányt jelentősen sikerült megnövelni, így a Magyarországon befektető vállalkozások hosszú távon is élvezhetik a kedvező adózási környezet előnyeit.”

Fotó: KSH, VG-grafika

Az alacsony adókulcs tényleges beruházásokat hoz

A globális minimumadó ügyében a magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a VG által szervezett júniusi gazdaságpolitikai csúcskonferencián. „Az alacsony magyar vállalati adókulcs azért jó, mert tényleges beruházásokat hoz Magyarországra. Aki ezt el akarja venni, az a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el. Ezért olyan védelmi vonalakkal kell rendelkezni, amelyek még a globális vállalati adó bevezetése esetén is megőrzik Magyarország munkahelyvédelmi erejét” – jelentette ki Orbán Viktor.

(Borítókép: Izer Nobert Fotó: VG / Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink