Gigabüdzsé a gazdáknak

Hírek
A mezőgazdaságban rendkívüliek a lemaradások. Az előző években fokozatosan csökkent az agrárium állami támogatása. Amíg ugyanis az 1980-as évek elején a nemzetgazdasági beruházásokból a mezőgazdaság több mint 14 százalékkal részesedett, addig 1993-ban ez az arány már csak 1,89 százalék volt.

Ezekre a tényekre hívta fel a figyelmet annak idején Torgyán József. Az élők sorából nemrég eltávozott egykori agrárminiszter ezzel érvelt az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt, amikor a költségvetés utólagos módosítását javasolta, hogy újabb pénzeket fordíthasson a mezőgazdaságra. Azt mondta, hogy összesen 956 milliárd 195 millió forint lenne szükséges a mezőgazdaság talpra állítására.

A 2018-as költségvetés mintegy 900 milliárd forinttal segíti a magyar gazdákat, így biztosított az agrártámogatások fedezete és kifizetése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádióban és az M1 Ma reggel műsorában elhangzott interjúkban a minap. Az már önmagában is skandalum – gondolhatják némelyek –, hogy Fazekas Sándor az egykori torgyáni igényhez képest 56 milliárd és 195 millió forinttal kisebb összeget ígért a gazdáknak jövőre. Mert hány és hány új kombájnt lehetne még abból is vásárolni. Igazán sikeres agrárminiszterként talán nem tudta volna ezt a hiányzó néhány tízmilliárdot még kikocogtatni a büdzséből?

A miniszter fogadatlan médiamenedzsereként tisztelettel, de azonnal visszautasítanám az efféle sanda, rosszindulatú feltevéseket. Egyrészt Torgyán 17 éve lobbizott ezért a giga gazdapénzért, jövőre pedig ennek már 18 éve is lesz, ha jól számolom. Másrészt Fazekas miniszter profi, akiről ha leírják, hogy a karcagi birkapörkölt miatt mondjon le, akkor azt azért teszik, mert szakmailag nem tudják támadni. A karcagi birkapörkölt ugyanis – bár én speciel nem rajongok érte – igenis finom. A miniszter pedig a második ciklusában már valóban hozzászokott az agráriumhoz. Tekintélyét is sikerült megőrizni, bár még a Marcsika-ügybe is bele akarták rángatni.

Fazekas Sándor nem volt ott, amikor Torgyán József az említett legendás összegről beszélt. Nem biztos, hogy emlékszik tehát arra, hogy a kisgazda miniszter több éven keresztül „hívta volna le” a gigaforrást. Azzal azonban Fazekas Sándor a legmesszebbmenőkig tisztában van – kezeskedem érte –, hogy a gazdáknak jövőre elég – még egyszer leírom, hogy mindenki jól megértse: elég (sic) – az általa említett mintegy 900 milliárd forint jövőre. Az ördög a részletekben bújik meg, szokás mondani, de annyi bizonyos, hogy jövőre lesz még uniós támogatás. Amiből az következik, hogy az EU részrehajló agrárpolitikájából kifolyólag a szántóföldi gabonatermesztők önköltségét ez a támogatás bőven fedezi. Hiába gyalázatosak tehát most a gabonaárak – és a kilátások sem biztatóak –, aki gabonát termel, annak áruja eladásakor a vételár – bármennyi is legyen az – talált pénz. Vehet tehát rajta bármit, a vetőmagon kívül mondjuk még néhány pick-upot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink