Geopolitikai ütközet zajlik a CATL debreceni gyára körül

Hírek Dombi Margit
Papp László, Debrecen polgármestere nemrégiben „politikai cirkusznak” titulálta a CATL Debrecenben építendő akkumulátorgyára körül zajló tiltakozó akciókat, a figyelo.hu-nak pedig úgy nyilatkozott: ebben az ügyben Debrecen egy geopolitikai csata ütközőpontja lett. A városvezetőt a nagy vihart kavaró beruházás hátteréről kérdeztük.

– Debrecenben erős indulatokat vált ki a CATL Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyára. A tiltakozó akciók szervezői soha nem látott mértékű környezetszennyezést, egészségkárosító hatásokat emlegetnek. Ön hogyan látja ezt?

– Azt gondolom, hogy Debrecen egy gazdasági előnyszerzésért folyó geopolitika csata ütközőpontja lett. Ha képesek vagyunk elfogadni azt, hogy az Európai Unió, valamint Magyarország környezetvédelmi, egészségvédelmi, építési szabályzatai megfelelőek, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy ennek a gyárnak – amennyiben minden hatósági engedélyt megkap – gyakorlatilag sem a környezetre, sem az egészségre nincs – nem lehet – semmilyen káros hatása. Mert ha az EU-s és a magyar jogszabályok egyértelműen garantálják, hogy környezetre vagy egészségre káros létesítmény az Unió – benne hazánk – területén nem működhet, akkor belátjuk, hogy aggodalomra valós ok nincs. Vagyis, ha tárgyilagosan közelítjük meg az ügyet, akkor azt látjuk, hogy a CATL debreceni akkumulátorgyára a nemzetgazdaság és a város gazdasága szempontjából is az egyik legnagyobb jelentőségű, gazdaságot erősítő munkahelyteremtő beruházás, aminek támadása mögött nem nehéz észrevenni a politikai és gazdasági érdekeket.

A polgármester szerint sem vízben, sem energiában nem lesz hiány a gyár beindításához. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a beruházás minden tekintetben létfontosságú a magyar gazdaság számára, ugyanis a következő évtizedet gazdasági trendjét jelöli ki.

A Teljes interjú ide kattintva a vg.hu-n olvasható.

Borítókép: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink