Gazdasági segítséget nyújtana a kormány 

Hírek MTI/Figyelo.hu

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán.

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni

– jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit

– közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő csomagokra lesz szükség.

Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét Magyarország meg tudja őrizni – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, és

mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy 2010-hez képest 2019-ben az államadósság után a kamatkiadás 900 milliárddal volt kevesebb, amely a monetáris politikának volt köszönhető – olvasható a Világgazdaság tudósításában.

A devizaadósságra nincs szükségünk, forintból kell finanszíroznunk a magyar államadósságot – mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a devizaarányban a zéró a jó arány, ahogy a külföldiek kezében lévő állományban is ez a cél.

Az egyensúlyi rendszert Orbán Viktor szerint úgy lehetett megőrizni, hogy a kormánypártok erős, kétharmados felhatalmazást kaptak, világos célokat fogalmazott meg a kormány, és volt bátorsága ahhoz, hogy az unortodox politikát képviseljen.

.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink