Garantiqa: mintegy 2200 milliárd forint garantált hitel

Hírek Tóth Balázs
Töretlen az igény a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra. Idén augusztus végéig az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a Garantiqa Krízis Garanciaprogramban támogatott vállalkozói hitelek összege elérte az 1270 milliárd forintot.

A pandémia okozta gazdasági problémák enyhítését célzó, 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram továbbra is nagyon népszerű, a hazai kkv-k külső forrásbevonásához a garanciacég kezességére 2021-ben is szükség van.

A társaság teljes kezességvállalási portfóliójához kapcsolódó hitelek állománya megközelítette a 2200 milliárd forintot.

Búza Éva, a cég vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaság kezességvállalása fontos eleme a magyar kis- és középvállalkozói szektor finanszírozásának. A pandémiás helyzetben, illetve a gazdaság újraindításában mára minden harmadik hazai kkv hitel mögött ott van a Garantiqa kedvezményes, állami hátterű kezességvállalása.

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az intézményi kezességvállalás szerepe elengedhetetlen a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogramban eddig mintegy 29 ezer hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozás jutott forráshoz, célzottan segítve a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a kis cégek beruházásainak megvalósítását.

A Garantiqa 2021 augusztus végi kezességvállalási portfóliója közel 62 ezer szerződést tartalmazott, ami 45 ezernél is több hazai vállalkozás finanszírozását segítette elő.

A vezérigazgató rámutatott: az idei nyár végére a Garantiqa kezességvállalási portfóliójának volumene elérte az 1718 milliárd forintot. A kezességvállalás fontosságát jelzi, hogy a KAVOSZ Zrt. közvetítésével nyár közepe óta igényelhető új, speciálisan a vállalkozások újraindítását segítő Széchenyi Kártya Go! Program termékeihez is kapcsolódik a garanciacég készfizető kezességvállalása.

Fontos újdonság, hogy a tavaly ősszel elindított, Garantiqa Direkt névre keresztelt ügyfélportál szolgáltatásai már mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetőek: így a vállalkozások okostelefonjuk segítségével is igényelhetnek és letölthetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot. Ezzel a szándéknyilatkozattal a cégek már úgy kereshetik meg a finanszírozó bankjukat, hogy a Garantiqa kezességvállalása a hitelfelvétel során igénybe vehető.

A garanciacég elkötelezett a digitalizáció folytatása, a fenntartható megoldások és a zöld finanszírozás iránt, kezességvállalásaival támogatja a bankok zöld hitelezés irányába tett lépéseit is.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink