Garantiqa: jelentős díjcsökkentés a hitelezés felfuttatása érdekében

Hírek figyelő.hu
Számottevő díjcsökkentésről döntött a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.: egyes Széchenyi Beruházási hitelek esetében a KKV-k által fizetendő kezességvállalási díj mértéke 0 százalékra változik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaság ösztönzési céljaival összhangban, a hazai kis- és középvállalkozások könnyebb hitelhez jutását elősegítendő, csökkenti garanciadíjait a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2024. január 22-től. Így egyes, állami garanciatámogatás mellett nyújtott termékek esetében lehetőség nyílik akár díjmentes kezességvállalás igénybevételére – mondta a díjcsökkentéssel kapcsolatban Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Garantiqa a kis- és középvállalkozások finanszírozásában húzóterméknek számító – a társaság 2023-as kezességvállalásainak mintegy 80 százalékát kitevő – Széchenyi Kártya Program hitelei esetében csökkenti legnagyobb mértékben díjait. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 hitelgarancia SZK MAX+ konstrukcióban a KKV-k által fizetendő garanciadíj 0 százalékra csökken, ami azt jelenti, hogy a termékhez kapcsolódó díjtámogatást figyelembe véve, a kis- és középvállalkozásoknak nem kell kezességvállalási díjat fizetniük. Az SZK MAX+ folyó és likviditási hitelek tekintetében pedig a díjak felével számolhatnak a hazai kis- és középvállalkozások.

A Garantiqa emellett a nem Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó, általános állami viszontgaranciával biztosított kezességvállalásai esetében is komoly díjcsökkentést hajt végre. A beruházási hitelek esetén a díjtámogatást figyelembe véve a KKV-k által fizetendő garanciadíj 0,5 százalék alatt marad.

A díjcsökkentés jelentős mértékben segítheti a fejlesztésben, beruházásban gondolkodó cégek döntését. Ráadásul a díjcsökkenéssel újabb hazai KKV-k számára válik elérhetővé a piaci vagy támogatott hitelek igénybevétele, hiszen a garanciavállalás számottevően csökkenti a bankok finanszírozási kockázatát. A Garantiqa így járul hozzá a beruházások magas szinten tartásához, a gazdasági növekedés helyreállításához, és a munkahelyek megvédéséhez – emlékeztetett Szabó István Attila.

A díjcsökkenést a nem teljesítő hitelek tervezettnél kedvezőbb alakulása, és a kiemelten hatékony költséggazdálkodás mellett a folyamatosan és dinamikusan növekvő portfolió teszi lehetővé. Az elmúlt évben már minden második kkv-szektornak juttatott új hitel mögött ott állt a Garantiqa, a társaság idén is 1000 milliárd forint feletti új kezességvállalással tervez – tette hozzá a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink