Garantált az ország földgázellátása

Hírek Helmeczi Zoltán
A január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére; folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden.

A hivatal adatai szerint a magyar tárolókban rendelkezésre áll a fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgáz. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve a legnagyobb hidegben is elegendő a gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalék is.

Emlékeztettek, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak jogszabály által meghatározott betárolt földgázmennyiséggel kellett rendelkezniük, ami az energiahordozóból több mint 2,1 milliárd köbméternek a tárolóba helyezését jelentette. Ezen felül, ha szükségessé válna, a biztonsági készlet is bevethető.

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye átlagosan 3,5-4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak április 1-jei kezdete előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági felhasználás mintegy fele, 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent – közölte a MEKH, hangsúlyozva, hogy fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában.

A tárolói készletek alapján megállapítható, hogy a március végéig várható másfél havi hazai teljes felhasználás mintegy 90 százaléka jelenleg is hozzáférhető. Figyelembe véve a folyamatos behozatalt és a hazai termelést ez a mennyiség garanciát jelent a zökkenőmentes téli ellátásra – összegeztek.

 

(Borítókép: 2017.01.12. Vecsési Földgázszállító Üzem. (Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink