Fuvarozás: megfojtja a vasutat a pályadíj emelése

Hírek vg.hu
Szeptembertől 14,5 százalékkal nő Magyarországon a vasúti pályák használati díja. A Világgazdaságnak nyilatkozó fuvarozók és érdekképviseletük a magasabb pályadíj szélsőségesen káros hatásáról és a külföldön hozzáférhető támogatások hazai hiányáról nyilatkoztak. A szaktárca az inflációkövetésre, a MÁV és a GYSEV költségeiben történő állami szerepvállalásra és arra mutatott rá, hogy a hazai pályadíjak Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Sokként érte a hazai vasúti árufuvarozókat a pályahasználati díjak közelmúltban bejelentett, szeptembertől hatályos emelése. Versenyképességük romlásától és piacvesztéstől tartanak, érdekképviseletük szeretné elérni, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium változtassa meg a 14,5 százalékos díjemelésre vonatkozó döntését. A Világgazdaság több érintettet is megkérdezett az ügyben.

Már így is beszakadt a vasúti árufuvarozás teljesítménye

„A múlt évi, valamivel több mint 46 millió tonna szállított árumennyiséggel gyakorlatilag a 2009-es gazdasági világválság szintjére süllyedt vissza az ágazat, ami azt jelenti, hogy a szektor megmentéséhez soron kívüli támogató intézkedésekre volna szüksége” – mutatott rá Hódosi Lajos, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület ügyvezető igazgatója. Bár tavaly nyáron felcsillant egy reménysugár, amikor a kormány célul tűzte a vasúti pályahasználatidíj-struktúra árufuvarozás-ösztönzést célzó átalakítását, de ez eddig nem történt meg. Igaz, közben 2024. január 1-jétől érvényesül a szennyező fizet elv a közúti úthasználati díjakban, ami kismértékben csökkenthette volna a vasút versenyhátrányát, de ettől újra távolodunk ezzel a váratlan évközi pályahasználatidíj-emelkedéssel. A lépés előtt a Hungrail és a teljes vasúti árufuvarozási szektor értetlenül áll.

A Hungrail kérte a döntés felülvizsgálatát

A vasúti rendszer sajátosságai miatt a pályahálózat-működtetők eddig két évre előre határozták meg a díjakat, hiszen így tudott a hazai vasúthálózaton közlekedő több mint 56 vállalkozó vasúti társaság árakat, útirányokat tervezni. Az árufuvarozási üzletágból évente 20 milliárd forint bevétele származik a pályavasútnak, de a Hungrail szerint ez a 14,5 százalékos díjemelés nagy valószínűséggel nagyobb károkat fog okozni az állami költségvetésnek, mint amekkora bevételre számítanak belőle.

Az előre nem tervezett költségnövekedés miatt a vállalatok kénytelenek lesznek szerződéseiket felülvizsgálni, ami a szállítási díjak emelkedéséhez vezet, és az eddig nem továbbhárított költségnövekedést is beépíthetik a díjakba. Versenyképes fuvardíj nincs versenyképes pályahasználati díj nélkül, és így nem lesz megbízható, kiszámítható és fenntartható a vasúti teherszállítás sem – szögezte le Hódosi Lajos.

A Hungrail a vállalkozó vasúti társaságok nevében levélben kérte a közlekedésért felelős tárcától és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a döntés felülvizsgálatát és a vasúti árufuvarozást helyzetbe hozó ösztönzők és intézkedések, meghozatalát. Ennek része lehet a mostani emelés visszavonása is.

ÉKM: a hazai az egyik legalacsonyabb európai pályadíj

Az Európai Bizottság Rail Market Monitoring Survey-e alapján Magyarország a vasúti pályahasználati díj szempontjából európai összevetésben az utolsó negyedben található, azaz hazánkban az egyik legalacsonyabb a pályahasználati díj. „A vasút fő versenytársának tekinthető közúti árufuvarozás infrastruktúra-használati díjai is inflációkövetően emelkedtek, ezért pusztán emiatt nem számítunk a hazai vasúti árufuvarozás versenyképességének és a hazai vasúti árufuvarozás jelenleg 21 százalékos részarányának jelentős romlására. Emellett a vasúti egyeskocsi-támogatás továbbra is él, 2024-ben is 6,4 milliárd forintot tervezünk fordítani ezen szegmens működésére” – fogalmaztak a válaszban. Arról, hogy miért is kell támogatni az egyeskocsi-fuvarozást, a Világgazdaság a napokban számolt be.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Denis Belitsky, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink