Fürjes Balázs: Budapest nem csatatér!

Hírek Figyelő
A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a budapestieknek hasznos megállapodásokat kötöttek Karácsony Gergellyel.

Pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár több órás tárgyalásokat folytatott Karácsony Gergely főpolgármesterrel és munkatársaival a közös fellépést szükségessé tevő budapesti kérdésekről, amelyet megelőzött egy szerdai, szintén hosszadalmas és alapos Karácsony-Fürjes egyeztetés.

A tárgyalások eredményeit Fürjes Balázs így foglalta össze: „Intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel.

Napirenden voltak a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is.

Fontos kérdésekben állapodtunk meg az egészségügy területén. Rögzítettük a legfontosabb közös célt: ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT vagy MR vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. A kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást.

Megegyeztünk abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását. A megbeszéléseken egyenként, tételesen áttekintettük a kerületi igényeket és döntöttünk a források kerületek közötti megosztásáról. A megállapodás részleteit a kormány és a főváros közösen fogja ismertetni.

A szemétszállítás ügyében elmondtuk Karácsony Gergelynek, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, aminek uniós követelmények, a gazdaságosság és a környezet védelmének biztosítása az okai. Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó vállalat felé. 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég. Az utolsó 19-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztünk, hogy szakmai mederben keressük a megoldást: az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha cégvezetői szinten bármilyen véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen tisztázzuk. Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk.

Budapest nem csatatér, a budapestiek joggal várnak közös munkát tőlünk a főváros új vezetésével. Mindkettőnknek kutyakötelessége az együttműködés Budapest, a budapestiek érdekében.

A vitákat vállalni kell, higgadt, szakmai szellemben le kell folytatni őket, sőt, az eltérő megközelítésünket a budapestiek javára kell fordítanunk: az értelmes vita segít megtalálni a legjobb megoldásokat. Ez a budapestiek érdeke, mi ebben vagyunk partnerek.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink