Füredi a Sargentini-jelentés megszavazásáról: “szégyellhetik magukat”

Hírek
Szégyenletesnek nevezte Frank Füredi, neves szociológia professzor azt a hadjáratot, amit az Európai Unióban Magyarország ellen folytatnak. A magyar származású tudós szerint ez nem más, mint boszorkányüldözés.  

A célja ennek a Magyarország ellen indított propaganda-hadjáratnak egyértelmű. Delegitimálni a kormányt azzal, hogy egy olyan idegengyűlölő, kvázi-fasiszta entitásként ábrázolják, ami egész Európában veszélyezteti a demokráciát – fejti ki Füredi a spiked-online.com-on megjelent írásában a Sargentini-jelentés megszavazásával kapcsolatban.

Füredi szerint bárki, aki elolvassa ezt a jelentést anélkül, hogy bármennyire is ismerné a magyarországi helyzetetet, elborzad az országról festett képen.

Pedig valójában Magyarország nem hasonlít arra a horrorsztorira, amit Sargentini terjeszt hazánkról jelentésében – húzza alá a szociológus. Hozzáteszi: mint minden országban, itt is vannak problémák, az Orbán-kormány némely szakpolitikáját lehet kritikával illetni, de ettől még Magyarország nem lesz kevésbé demokratikus, vagy kevésbé szabad, mint bármelyik másik európai állam.

Füredi azokra a vádakra is kitér, miszerint Magyarország nem tartja tiszteletben a romák és a zsidók jogait. A professzor szerint az ilyen támadások ma divatosnak számítanak, de ez a vádaskodás nem állja meg a helyét. Nem tagadja, hogy a romák jelentős szociális és gazdasági problémákkal néznek szembe, de messze jobb ma a helyzetük, mint a szocialista kormány alatt. Ha egy országban az antiszemitizmus elterjedtsége szerint kell megítélni a kormányt, akkor Magyarország messze jobban áll, mint Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Belgium vagy Svédország – teszi hozzá. Franciaországban és Belgiumban rendőrök őrzik a zsidó éttermeket, Berlinben a kipát viselő zsidók az utcán komoly fenyegetésnek teszik ki magukat. Mindez Budapesten nem így van, ráadásul a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben – hangsúlyozza Füredi.

De akkor mi az oka ennek a kettős mércének? – teszi fel a kérdést Füredi. Az elismert szociológus úgy véli, a magyarellenes támadások egyik hajtóereje az attól való félelem, hogy Magyarország szuverenitásában és nemzeti értékeiben való megerősödése arra fog ösztönözni más európai népeket is, hogy kövessék ezt a példát. A magyar kormány által képviselt irányzatot úgy lehetne leírni, hogy konzervatív, hagyományos és keresztény, ami szintén demokratikus és emberi – értékeli Füredi. Ezek olyan értékek, amiket az európai oligarchia el akar törölni a Föld színéről, hogy megvalósíthassák a saját technokrata, kozmopolita elképzeléseiket.

Ha valaki hiteles demokrata, toleráns és hisz a pluralizmusban, akkor elviseli, ha egy nemzet a saját értékei szerint kíván élni, és elborzad attól, amikor befolyásos külső intézmények ezt megtorolják. “Azok az EP-képviselők, akik Magyarország megbüntetésére szavaztak, szégyellhetik magukat. Elárulták a valódi európai értékeket: a humanizmus és a tolerancia azon értékeit, amelyeket a reneszánsz és a felvilágosodás gondolkodói fejeztek ki legjobban” – zárta gondolatait Frank Füredi.

Borítófotó: Frank Füredi (forrás: European Parliament, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink