Független álmokat dédelget a Richter

Hírek Figyelo.hu

Európai piacvezető szerepet céloz meg a nőgyógyászati szegmensben a Richter, amit az organikus növekedés mellett akvizíciókkal is támogatnának. 2028-ra az alaptevékenység már kétmilliárd euró árbevételt hozhat, amihez a megszerezhető eszközök is hozzátesznek majd. A forint erősödése kedvezőtlen, de az éves tervszámokon nem szükséges módosítani. A társaság függetlenségének megőrzése jelenleg jobban biztosított, mint az elmúlt egy-két évben – mondta a VG-nek adott interjújában a Richter vezérigazgatója.

Orbán Gábor kiemelte, az elmúlt időszak hozamszint-emelkedése nem okozott fejfájást a Növekedési Kötvényprogram keretein belül hetvenmilliárd forintos kibocsátásra készülő vállalatnak. Elvégezték a szükséges hitelminősítést, a besorolásuk BBB+ lett, ami az igazgató szerint a legjobb a Növekedési kötvényprogramban részt vevő blue chip cégek sorában.

Elhangzott, hogy idén azért tudtak ilyen magas osztalékot fizetni – 40 százalékos osztalékráta mellett – mert rövid távon nem áll a Richter előtt nagy készpénzigényű tranzakció. „Bár a jelenlegi kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy átmeneti finanszírozási igényekre külső forrás könnyen bevonható, de ez nem lesz mindig így. Az osztalékráta meghatározásakor továbbra is tekintettel leszünk az akvizíciós kilátásainkra” – fűzte hozzá Orbán.

Szóba került, hogy a magyar egészségipari vállalat az utóbbi időben felvásárlások sorát bonyolította le, például az Evra fogamzásgátló tapasz megszerzésével,

érzékelve a helyzeti előnyt, hogy a J & J, illetve a Bayer kevésbé volt aktív ezen a fronton.

Az Európai Gyógyszerügynökség egyébként nemrég adott pozitív véleményt egy abszolút új készítményről, a Reluxgolixról, melyet a Richter vezet piacra. A kiemelte: „Az innováció a nőgyógyászati piacon az elmúlt évtizedekben nagyon minimális volt, a Richter volt az a cég, amely a piacra hozta. Május végén elkezdődött a Drovelis kombinált fogamzásgátló bevezetése, igaz, nem mindenhol, de a kulcspiacainkon igen, 50 millió euró peak salest várunk ettől a terméktől, a Relugolix pedig az ősszel kerülhet a piacra.”

Távol-keleti piacot szerzett a Richter

Orbán Gábor arra is kitért, hogy

a forint látványos erősödése nem kedvez az európai horizonton gondolkodó cégnek,

azonban nem gondolja, hogy emiatt módosítaniuk kellene az euróban számolt, 5 százalékos bevételnövekedési tervüket.

Az igazgató őszintén beszélt róla, hogy a társaság felvásárlásának veszélye mindig is létezett és most nagyobb a korábbinál. Ennek oka, hogy a Vraylar-készítmény (cariprazine) alkalmazásának esetleges kibővítése akkora pénzáramot – nyolc év alatt 5 milliárd dollárt – jelentene a cégnek, ami megegyezik a Richter aktuális piaci értékével. „Abban kell bíznunk, hogy az ellenséges felvásárlási kísérlet blokkolására elegendő kisebbségi részesedés hazai tulajdonban marad. Ez most alapítványi kézben van-lesz, három különálló részvénycsomagban ugyan, de a jövőben is képes betölteni a védelmi funkciót” – tette hozzá Orbán Gábor.

További részletek olvashatóak a VG.hu-n megjelent interjúban.

(Borítókép: 2021.05.27. Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég vezérigazgatója (Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink