Frontex: 6,3 millió ukrán menekült érkezett eddig az EU-ba

Hírek L. G.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) bejelentette, hogy a háború február végi kitörése óta több mint 6,3 millió ukrán menekült érkezett az EU-ba (közvetlenül Ukrajnából, illetve közvetetten Moldován keresztül). A Frontex május 19-i közleményében azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is a lengyel- és a román-ukrán határszakaszok a leginkább érintettek. „Több mint 3,4 millió menekült érkezett Lengyelországba. Az ukrán állampolgárok EU-tagállamokba történő beáramlása továbbra is kezelhető, átlagosan napi 32 ezer főt számlálunk” – áll a közleményben.

Az Európai Bizottság 144,6 millió eurót ad Lengyelországnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére, míg Románia, Csehország, Magyarország és Szlovákia 39, 27, 21 és 15 millió euró megszerzésére jogosult csak. A Bizottság összesen 248 millió eurót fizet ki azoknak a tagállamoknak, amelyek a legtöbb háború elől menekülő ukrajnai menekültet fogadták be.

Ezt a „rangsort” toronymagasan Lengyelország vezeti, így ő a legnagyobb haszonélvezője a támogatásnak is. Május 17-én Andrzej Duda lengyel elnök még arra panaszkodott, hogy Lengyelország és Magyarország nem kapott elég pénzt az EU-tól a menekültek megsegítésére. „Nincs kétségem afelől, hogy ez a politika aláássa az európai egységet, így minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az EU nélkül is otthon érezzék magukat az ukránok nálunk” – nyilatkozott magyar kollégájával, Novák Katalinnal közös találkozóját követően.

Több mint 116 ezer ukrán menekült érkezett Olaszországba azóta, hogy február végén Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Az olasz hatóságok megkezdték a maffiától lefoglalt ingatlanok felhasználását az érkezők elhelyezésére. Az olasz állam jelenleg kb. 40 ezer olyan ingatlannal rendelkezik, melyek korábban a maffia tulajdonában voltak. A több mint 300 millió euró értékű ingatlanportfólió szervezett bűnözői csoportoktól lefoglalt vagy elkobzott vagyonelemekből áll, amelyet egy nemzeti ügynökség kezel – írja a Migráciőkutató Intézet.

Borítókép: Wojtek Jargilo / EPA / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink