Frank Füredi: "Nem érdemes magyarnak lenni, ha nem mersz harcolni"

Hírek
Frank Füredi, a magyar származású brit szociológus szerdán tartotta meg az előadását az Európa jövője című kétnapos konferencia nyitónapján. Témája az Európában zajló kultúrharc, kultúrháború volt, a legerősebb állításait szedtük össze.

Magyarul vezette fel az előadását, egy gyermekkori történetét elmesélve még 1956-ból. Ekkor mondta az akkor még kisgyermeke Füredinek az apja: "nem érdemes magyarnak lenni, ha nem mersz harcolni". Ezt a magatartást véli most felfedezni Magyarországon, sőt a visegrádi országokban is, az Európa jövőjéről zajló kultúrák háborújában.

"A ma csatái az óvodában kezdődnek. Már elkezdődnek azzal, hogyan hatunk a gyermekek gondolkodására. Aztán a harc folytatódik az iskolában és az egyetemen és egy kérdéssé válik: mi, mik azok az értékek amik mentén szeretnénk, hogy a fiatal emberek, az emberek a társadalmunkban éljenek?"


Frank Furedi (Füredi Ferenc) magyar származású brit szociológus az 1956-os emlékévet lezáró, Ahol a hősöket nem felejtik című konferencián a Parlament Felsőházi termében 2017. június 16-án. (MTI Fotó: Kovács Attila)

"Az a helyzet, hogy egyfajta kulturkampf, kultúrharc zajlik a szuverenitás, a nemzet és a határok ideája ellen."

"Amit igazán nem szeretnek Magyarországgal és a visegrádi országokkal kapcsolatban az az, hogy ezen országok társadalmai megbocsáthatatlan módon ünneplik nemzeti lojalitásukat, és ez a szemükben egy kulturális bűn."

"Valamilyen furcsa indoknál fogva a diverzitás ünneplése nem terjed ki a nemzetek diverzitásának ünneplésére. Ez furcsa, hiszen az 50-es években az EU úgy kezdte életét, hogy az európai nemzetek diverzitását ünnepelték. Ma azonban a nemzeti identitás az egyetlen identitás, ami nem engedélyezett."

 

Borítófotó: Frank Füredi brit író, szociológus, kommentátor A célkeresztben: Magyarország címmel vezető előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink