Frank Füredi: A milliárdos Teremtőt játszik

Hírek
Soros György kettős mércét alkalmaz - állítja Frank Füredi magyar származású brit szociológus professzor a Gazeta Polska Codziennie lengyel lapnak adott interjújában. Az egyik legismertebb angol akadémikus már többször kritizálta a Soros Györgyhöz köthető szervezetek tevékenységét, mert azok minden áron rá akarják erőltetni az emberekre a milliárdos nézeteit, legyen az a nyílt társadalom eszméje a bevándorlás kapcsán, vagy a brexit visszafordítása. Füredi szerint ennek az az oka, hogy Soros megfellebezhetetlen tekintélynek gondolja magát, ezért egyáltalán nem érzi magát korlátozva közéleti kérdésekben.

Soros György nem fogadja el, hogy a britek egy demokratikus népszavazáson úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból.  A 2016 júniusi referendum eredménye óriási pofon volt azoknak, akik szerint a történelem kereke csak egy előre meghatározott úton gurulhat. Tegyük hozzá, ezek azok az erők, melyek szerint a bevándorlást sem lehet/kell megállítani, mert történelmi szükségszerűség, amit támogatni, szervezni kell, vagy pénzügyileg rábírni azokat, akik nem fogadják el ezt a szükségszerűséget. Nem összeesküvés-elméletekről van szó, elég csak az Európai Unió legújabb ötletére gondolnunk a támogatások megvonásáról, vagy az ENSZ tárgyalás alatt lévő migrációs paktumaira. 

Soros György nézőpontjából tehát nagy hiba volt a brexitet megszavazni, amit ki lehet és ki is kell javítani egy jól finanszírozott propagandakampánnyal. A brit média számolt be arról, hogy februárban Soros György fél millió fontot utalt át a brexit-ellenes kampányt vezető Best for Britain nevű szervezetnek, hogy a befolyása és a pénze segítségével megváltoztassa a népszavazás eredményét. Füredi szerint "ez teljesen oligarchikus, antidemokratikus hozzáállás, a gazdag és a szegény szavazata ugyanannyit ér". Soros György kettős mércét alkalmaz – fogalmaz az interjúban a professzor. 

Füredi szerint az is nevetséges, hogy Soros György támogatói antiszemita címkéket ragasztanak azokra, akik kritizálni merik a milliárdos tevékenységét. Ezzel nem csak lejáratják az antiszemita szó jelentését, de lehetetlenné teszik az értelmes vitát is – érvel Füredi. Ráadásul azok támadnak az antiszemitizmus vádjával – nem meglepő módon ilyen a brit baloldal -, akik nem akarják észrevenni az Európában jelen levő antiszemita támadásokat, mint például a malmöit. Bizonyára azért, mert az Svédországban, egy szép szociáldemokrata országban történt – mondja Füredi. 

Nem ez az első alkalom, hogy a magát konzervatív-liberálisnak valló professzor keményen kritizálja Soros Györgyöt, illetve hálózatának tevékenységét. Az interjú során előkerült az a történet, amelyet nemrég a brit The Telegraph című lap hasábjain írt le Füredi. Ez arról szól, hogyan is viszonyul a Soros-hálózat az elképzeléseikkel ellentétes országok belügyeihez.

Füredit még 2013-ban hívták meg az „Open Society Youth Exchange” elnevezésű találkozóra Budapestre, amelyet az egyik legnagyobb Soros-alapítvány finanszírozott. Vacsora közben a résztvevők dicsekedtek, milyen nagy befolyásuk volt olyan világeseményekre, mint az arab tavasz Egyiptomban vagy az ukrán Majdan.

Füredi úgy gondolja, hogy egy félreértés következtében lett vacsoravendég, mert az ott elhangzó – néha talán túlzó – megállapításokkal egyáltalán nem értett egyet. "Olyannyira, hogy általában ilyen alkalmakkor nem ülök csendben, de ezúttal nem szólaltam meg, ugyanis tudatában voltam annak, ha kinyitom a számat, hatalmas veszekedést provokálnék" – mondja Füredi. 

A meghívás ugyanakkor nem volt hasztalan. Füredi már korábban is tisztában volt azzal, hogy Soros előszerettel avatkozik bele a politikába, de a vacsora után egyértelművé vált számára, 

sokkal nagyobb befolyással akarnak bírni a politikára a tőzsdespekuláns és szimpatizánsai.

Észrevettem, milyen erőteljesen akarták az alapítványai különböző országokban bevezetni a politikai programjukat. Nehéz megítélni ezen befolyás erejét, az a fontos, hogy ezzel a befolyással rendelkezni akarnak – összegez Frank Füredi.

 
 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink