Franciaországból importáljuk a burgonya nagy részét

Hírek Figyelő
A zöldségtermelőknek nem volt könnyű az elmúlt időszak, és ez a termelésen is meglátszik. Burgonyafronton nem a legjobb a helyzet, hiszen a krumpliexport volumene 2023 első negyedévében 68,7 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest.

Burgonyaexportunk nagyjából 556 tonnát tett ki, az exportárbevétel 862 ezer euró volt, ami 14,5 százalékkal több a 2022. első negyedévi értéknél – írja az Agrárszektor. Emellett a burgonya exportátlagára több, mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is számottevően meghaladja a kivitel volumenét és értékét is: a burgonyaimport mennyisége 2,7 százalékkal 38 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, értéke több mint harmadával emelkedett, ami 16,8 millió eurót jelentett.

2023 első negyedévében Romániába 269 tonna, Szlovákiába 116 tonna, illetve Koszovóba 113 tonna burgonya került Magyarországról. Ehhez hozzájárult az is, hogy a korábbi elsődleges célpiacnak számító Csehország a vizsgált időszakban nem vásárolt hazánktól burgonyát.

Az importburgonya forrása elsősorban Franciaország volt,

a volumen 59,6 százaléka innen érkezett, de Hollandia, Németország és Szlovákia is jelentős mennyiséget szállított.

Az Agrárközgazdasági Intézet friss kiadványa szerint a zöldségfélék exportértéke 14,9 százalékkal, importértéke 20,2 százalékkal emelkedett, így a 2022. első negyedévi 44,8 millió eurós passzívum 57,4 millió euróra nőtt 2023 első három hónapjában.

Rendszerint friss zöldségfélékből nettó importőrnek számít hazánk az év első hónapjaiban, mindössze fagyasztott és szárított zöldségekből van számottevő kivitel az első negyedévben, jelentős aktívummal pedig csak a fagyasztott zöldségek rendelkeznek. Ebben az időszakban a meghatározó termékek közül csak az egyéb friss zöldségek exportértéke csökkent a bázisidőszakban mérthez képest.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink