Forint: maradhat a 350 körüli euró

Hírek Figyelo.hu

A 350-es egyensúlyi szint közelében maradhat az euró–forint árfolyam a következő időszakban a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint. Az egyébként alacsony likviditású forintpiacon a szeptemberi makrogazdasági adatok alapján dőlhet el a magyar deviza árfolyamának további iránya.

Megmozgatta a forint piacát kedden a Magyar Nemzeti Bank: az alapkamat 0,6 százalékon tartása mellett több olyan bejelentést is tett, amelyek előbb gyengítették, majd erősítették a hazai fizetőeszközt. Az euró kurzusa kedd reggel 351,9 forintról indulva egész nap gyengült, néhány ügylet 354 forint feletti euróárfolyamon is köttetett a devizapiacon – ilyen magasságra július közepétől nem volt példa. A nap végére megnyugodtak a kedélyek, és a kurzus visszatért a 352-es szinthez. Az euró–forint kurzus a hónap közepén még 345-ön állt, az ING elemzői szerint a forint elmúlt hetekben tapasztalt gyengülését az infláció megugrása és a negatív reálkamat okozta.

A legfontosabb üzenet, ami a forint árfolyamára negatívan hatott kedden, az a jegybanki kötvényvásárlások heti összegének a megemelése az eddigi, átlag 15 milliárd forintról 40 milliárd forintra. A megemelt volumenű kötvényvásárlások ugyanis pluszpénzt eredményeznek a piacon, ami értelemszerűen a gyengíti a forintot – olvasható a lapban.

A forint árfolyama szerdán meredeken gyengült az euróval szemben: 12.45 körül egy euróért 354,8 forintot kértek a bankközi devizapiacon szemben a reggeli 352-353-as szinttel.

(Borítókép: Plastic Man, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink