Fontos részletek az otthonfelújítási támogatásról

Hírek Járdi Roland
Az adatbázisban megtalálhatók továbbá azon hőszigetelők, nyílászárók, illetve hő- és melegvíztermelő berendezések, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

Jövő hétfőtől, július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az Otthonfelújítási Programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban. A program keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

Az Otthonfelújítási Programban támogatott beruházásokhoz használható kulcstermékeket az ÉMI Nkft. környezeti minősítése során minél jobb értéket elérő építőanyagok alkotják.

Az adatbázisban megtalálhatók továbbá azon hőszigetelők, nyílászárók, illetve hő- és melegvíztermelő berendezések, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

Fontos, hogy csak az ezen a listán szereplő termékek közül választhatnak az igénylők, amennyiben részt kívánnak venni a programban. Így biztosított, hogy a felújítások során olyan építési termékek és berendezések kerüljenek beépítésre, amelyek a családokat hosszú távon és biztonságosan szolgálják, valamint hozzájárulnak az épületek energiahatékony
üzemeltetéséhez, a fenntarthatósági célok eléréséhez is.

A program társadalmi egyeztetése során bekerült a támogatható tevékenységek közé

  • a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése,
  • a műanyag mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése,
  • és a kőzetgyapot hőszigetelés is.

A felhasználható kulcstermékek listája önkéntes gyártói adatszolgáltatáson és nyilvánosan közzétett adatokon alapul, így folyamatosan bővül.

Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések, amelyek jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását.

A végső kedvezményezettek így még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentéselőnyeiből, és az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, valamint hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez is

– olvasható az NGM közleményében. Az otthonfelújítási program továbbá közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag kereskedelemben, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedés újraindításához is. A kulcstermékek listája az ofp.emi.hu weboldalon elérhető. A programról további információk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján találhatók.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: acbgaleria

Ezek is érdekelhetnek

További híreink