Fontos levelet küldenek a bankok

Hírek figyelo.hu

Havi átlagban kevesebb mint 9 milliárd forintot tettek ki a számlavezetésből származó banki bevételek 2020-ban, kilenc hónap alatt pedig közel 81 milliárd forintra rúgtak – derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából.

Ez csak a számlavezetéshez kapcsolódó összeget jelenti, emellett a különböző tranzakciókért, például az átutalásokért további összeget fizettek az ügyfelek a bankoknak.

Arra tehát van statisztika, hogy a bankok hol tartanak, tavaly óta pedig a bankolóknak sem kell a számlakivonatokból kibogarászni, hogy mennyibe kerül a mindennapi bankolás.

Idén is jön az egységes díjkimutatás

2020 óta a bankok minden év január 31-ig elküldik az úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyből kiderül, hogy az érintettek mennyit költöttek a banki szolgáltatásokra, így például számlavezetésre, a netbanki, mobilbanki elérésre, az esetleges sms-es értesítésekre vagy az átutalásokra.

A múlt évben érkezett az első ilyen levél, de az csak a 2019 augusztus-decemberi időszakra szólt, a 2021 első hónapjában érkező banki levél pedig már az egész évre vonatkozó kiadásokat mutatja be. Az egységes díjkimutatást azért vezették be, hogy átláthatóbbak legyenek a banki díjak és fokozódhasson a bankok ügyfelekért folytatott versenye.

Jöhetnek korlátlan csomagok?

A money.hu szakértői szerint érdemes alaposan átböngészni a díjkimutatást.

Kiderülhet, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyekért fizet valaki, de valójában nem is használja azokat.

Azért is érdemes megnézni a banki levelet, mert így összevethetőek a díjak más bankok tarifáival és kiderülhet, hogy van másik pénzintézet, ahol olcsóbban lehet bankolni.

Nemzetközi szinten már elterjedtnek mondhatóak azok a számlák, amelyek egy adott díjért akár korlátlan tranzakciót biztosítanak, ezzel szemben Magyarországon inkább a tranzakcióalapú árazás van fölényben. A jövőben azonban növekedhet a kereslet a fix havi díjért meghatározott számú vagy éppen korlátlan tranzakciót biztosító számlák iránt.

(Borítókép: Everett Collection, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink