Fontos gazdasági adatok érkeznek a héten

Hírek
A szeptemberi ipari termelői árakról és az augusztusi külkereskedelmi termékforgalomról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Holnap hozza nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi ipari termelői árakról szóló statisztikát. Augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal emelkedtek.

Csütörtökön az augusztusi külkereskedelmi termékforgalom adatait teszi közzé második becslése alapján a statisztikai hivatal. Az első becslés szerint idén augusztusban az export euróban számított értéke 1,5 százalékkal, az importé 19 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

További részletek a Világgazdaság oldalán olvashatók

Címlapkép: Móricz Sabján-Simon

Ezek is érdekelhetnek

További híreink