Fontos élelmiszeripari szabály változott az ukrajnai háború miatt

Hírek H. Z.
A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében az országos főállatorvos friss határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben – közölte az Agrárminisztérium.

A tárca közleménye szerint a rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában zajló háború Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

Ebben a helyzetben az előírt jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna. A nehézségek kiküszöbölése érdekében a főállatorvosi határozat lehetővé teszi az ágazati szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket másokkal helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák – közölte a minisztérium.

A közleményben idézték Bognár Lajos országos főállatorvost, aki hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszer-kínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot – tette hozzá. Jelezte továbbá, hogy a jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. S továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán – húzta alá az országos főállatorvos.

Borítókép: Földi D. Attila / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink