Fontos döntést közölt a gyártói felelősségi rendszerről Lantos Csaba

Hírek
Nem emeli a gyártói felelősségi díjakat az energiaügyi miniszter – közölte a tárca.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter döntése értelmében jövőre sem emelkednek a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak – közölte a tárca. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

Ezért júliustól hazánkban átalakult a hulladékgazdálkodás és a brüsszeli előírások szerint bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amiben a szennyező gyártóknak többet kell fizetniük a hulladékuk kezeléséért

– emlékeztetnek. Az energiaügyi miniszter döntése értelmében pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi díjak jövőre sem emelkednek.

Emlékeztetnek: július 1-jétől a koncessziós szerződés alapján a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodási feladatok egy részét Magyarországon. Ezzel együtt a brüsszeli irányelveknek és elvárásoknak megfelelően létrejött az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amiben a szennyezők többet fizetnek a hulladékaik elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak

– írták.

A cikk a Világgazdaság oldalán folytatódik

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink