Fontos csatát nyertek a tiltakozó gazdák – Visszavonulót fújtak az európai döntéshozók

Hírek vg.hu
Az európai döntéshozók részben korlátozták a vámmentes ukrán gabonaimportot és visszavontak számos intézkedést. A kormányok is visszakoztak, mivel attól tartanak, hogy a radikális jobboldal kihasználja a helyzetet – közölte a Világgazdaság.

A gazdák hónapokon át Európa-szerte tiltakoztak az uniós környezetvédelmi intézkedések és jogszabályok, valamint a szabadkereskedelmi egyezmények ellen, egyben követelték a támogatások bővítését és az adminisztratív terhek csökkentését. A döntéshozók pedig meghátráltak: a farmerek figyelemre méltó engedményeket értek el a tagállamokban, és az európai parlamenti választások előtt átformálták az Európai Unió zöldpolitikáját.

A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választásokon a Zöldek jelentősen megerősödtek, és Greta Thunberg klímaaktivistát a Time magazin az év emberének választotta. Idén azonban a pártok visszakoztak, mivel attól tartanak, hogy a radikális jobboldal a gazdatüntetéseket a városi elit és a nehéz helyzetben lévő vidéki emberek közötti szakadék tünetének állítja be, és felhasználja a saját politikai céljára.

A mezőgazdasági termelők az EU munkavállalóinak 4,2 százalékát teszik ki és az unió bruttó hazai termékének 1,4 százalékát állítják elő. Ugyanakkor az élelmezésbiztonságban nélkülözhetetlen a szerepük, hiszen a kontinens lényegében önellátó, és még exportra is bőven jut. A közvélemény-kutatások szerint pedig az állampolgárok többsége egyértelműen a gazdák mellett áll.

A franciák 87 százaléka támogatta a farmerek ügyét, míg Lengyelországban tízből nagyjából nyolc állampolgár értett egyet a gazdák követeléseivel. Az elemzők a Reutersnek kijelentették: bár a mezőgazdasági termelők kis csoportot alkotnak, de a radikális jobboldali pártok azzal számolnak, hogy sokkal több szavazót tudnak megszólítani, ha támogatják az ügyüket, amivel egyben szemléltethetik a zöldpolitika kudarcát.

Visszavonuló

Az Európai Unió végül több területen is visszavonulót fújt: az Európai Bizottság (EB) márciusi javaslatai között szerepelt, hogy az uniós mezőgazdasági termelők a továbbiakban ne legyenek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önkéntes alapon dönthessenek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják, vagy ismét beültetik, és ezáltal további pénzügyi támogatásban részesülnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink