Folytatódik az Uber kálváriája

Hírek
Az alkalmazottak beszámolója szerint a vállalat alelnöke, Emil Michael távozik a cégtől.  

Tavaly az Uber még a startup világ büszkesége volt. Az alapítót Travis Kalanicket sok helyen már az új Steve Jobsként ünnepelték. Azóta viszont nagyot fordult a világ. Zaklatási vádak, dühös befektetők – az Uber nyakába mostanában csőstül ömlik a negatív PR.

A jelek szerint az év elején elkezdődött vesszőfutásuk nem akar véget érni. Az imázsuk idén az első nagy gyomrost január végén kapta, amikor Donald Trump hét muszlim többségű ország állampolgárát ideiglenesen kitiltotta az Egyesült Államokból. Mivel New Yorkban a taxisok többsége bevándorló, a személyszállítók sztrájkkal válaszoltak az intézkedésre. Az Uber azonban nem csatlakozott a kezdeményezéshez, sőt a legnagyobb káosz idején még egy ideiglenes árkedvezményt is bevezetett. A Trump-ellenes tábor ezt nem hagyta szó nélkül: a közösségi oldalakon elindították a #DeleteUber mozgalmat. Arra kérték a felhasználókat, hogy töröljék a mobiljukról a cég alkalmazását. A kezdeményezés meglepően eredményes lett: egyetlen hétvége alatt 200 ezren szabadultak meg a vállalat appjától. A 40 milliós felhasználói körnek ez persze csak a töredéke, de Kalanick nem akarta megvárni, amíg az ellenzők száma tovább duzzad. Egy szimbolikus tettel elzárkózott az új amerikai elnöktől. Az Uber vezér február elején kilépett Trump üzletemberekből és vállalatvezetőkből álló üzleti tanácsadó testületéből.

A közösségi személyszállítónál okkal hihették, hogy mindez elég is volt ahhoz, hogy visszazökkenjenek a régi kerékvágásba. A helyzet azonban azóta folyamatosan romlik. Február végén egy volt Uber alkalmazott, Susan Fowler a blogján súlyos vádakkal állt elő. A beszámolója szerint a főnöke az első munkanapján le akart vele feküdni. Az esetet jelentette a HR-osztályon, de hiába. Közölték Fowlerrel, hogy a kérdéses menedzser rendkívül eredményes, ezért nem lehet megbüntetni, viszont ha a nő tovább forszírozza az ügyet, akkor a munkahelyi teljesítményét le fogják pontozni.

A blogbejegyzés óriási vihart kavart: az Uber vezetés elrendelt egy belső vizsgálatot, amelynek az élére az Egyesült Államok volt főügyészét, Eric Holdert nevezték ki. A kedélyek csillapításához viszont ez már kevés volt. A New York Times ráadásul pár nap múlva olajat öntött a botrány tüzére: beszámolójuk szerint Susan esete nem volt egyedi. Sőt, a sztoriját néhány újabb rémtörténettel toldották meg: az egyik menedzser például állítólag egy csapatépítő tréningen fogdosta az egyik alkalmazott mellét, de volt olyan főnök is, aki azzal fenyegette az egyik alulteljesítő dolgozót, hogy beveri a fejét egy baseball ütővel. Hiába próbálta Kalanick csitítani a kedélyeket a cikk megjelenése után egy nappal az Uber két régi támogatója is szembefordult a céggel. Mitch és felesége, Freada Kapor befektetőként még 2010-ben szálltak be a neves startupba. A nyílt levelük szerint viszont csalódtak az Uberben. Állításuk szerint a színfalak mögött évekig próbálták megváltoztatni a helyi céges kultúrát, de képtelenek voltak a vezetést jobb útra téríteni. A házaspár szerint a Fawler-botrányt is rosszul kezelték: a hangzatos bejelentések mögött nem volt komoly elhatározás. Kaporék szerint a cégvezérek a vállalatnál uralkodó szexizmus visszaszorítását nem vették komolyan.

A BBC-nek egy elemző, James Cakmak most azt mondta: a távozó Emil Michael lehet a bűnbak. A cégnél valószínűleg el akarják kerülni a vezér Kalanick menesztését.

Az elbocsátások mostanában egyébként egymást érik a cégnél: ebben a hónapban 20 embert tettek lapátra azért, mert egy belső vizsgálat szerint többen szexuálisan zaklatták a beosztottakat.

Borítókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink