Folytatódik az autópályafelújítási hullám: az M7-essel kezdenek a héten, felkészül az M3-as

Hírek vg.hu
Az M7-es autópályán kezdődnek meg az idei felújítások – közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF). A jövő héten következik az M3-as, ahol idén a munka zöme várható.

Március 20-án, szerdán az M7-esen, három helyszínen, a Kőröshegyi völgyhíd, Balatonlelle és Becsehely térségében, a terelések kiépítésével elindulnak az idei szintrehozási munkálatok. Ezen a héten az M7-esen a tönkrement burkolat cseréjének előkészítő munkái is megkezdődnek – közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF), amelynek munkatársai a következő héten már az M3-ason is megkezdik a szintre hozást.

Az idei felújítások legnagyobb része az M3-ast érinti. Ugyanakkor jelezték, hogy az M1-esen a felújítással a húsvéti nagyobb forgalom miatt megvárják az ünnepet, és ott csak az azt követő héten vonulnak fel a kollégáik. Az M7-es autópályán – a tavalyi évhez hasonlóan – a vakáció ideje alatt a Budapest és Balaton közötti szakaszon idén is szüneteltetik a munkát.

A cég munkatársai 2024-ben is kilenc gyorsforgalmi úton dolgoznak: az M1, M15, M3, M30, M35, M4, M7, M70, M8 jelű gyorsforgalmikon.

Emlékeztet rá a koncessziós társaság, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása tavaly indult és 2025-ig tart. Ez összesen 538 kilométert, az általuk üzemeltetett, fenntartott pálya 43 százalékát érinti. 2023-ban 3,6 millió négyzetméteren cserélték a régi, tönkrement burkolatot új aszfaltra. Ehhez 500 ezer tonna aszfaltot használtak fel.

A teljes főpálya 19 százaléka újult meg az elmúlt évben, köztük 106 híd és felüljáró. 2024-ben hasonló mértékű felújítást tervezünk – írják, hozzátéve, hogy becslésük szerint idén várhatóan a főpálya újabb 20 százaléka kap új aszfaltot. Ahol szükséges, a mélyebb rétegeket is felújítják, javítják. Emellett 110 hidat és felüljárót is rendbe tesznek ebben az évben.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: NÚSZ Zrt.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink