Folytatódik a küzdelem a Twitterért, Musk emelte ajánlatát

Hírek D. GY.
A Twitter igazgatóságának alternatívát kellene felmutatni a részvényesek felé – ilyen azonban nem nagyon mutatkozik. Ágazati vélemények szerint a Twitter mélyen lehetőségei alatt teljesített az elmúlt években. 

Lépéskényszerbe került a Twitter igazgatósága, miután a világ leggazdagabb embere, Elon Must, a Tesla alapítója 46,5 milliárd dollárra emelte felvásárlási ajánlatát a Twiterre. A miniblog portál igazgatósága korábban ellenségesnek minősítette a felvásárlást és adminisztratív úton igyekszik megakadályozni azt. Az ügylet minden idők legnagyobb ellenséges tőzsdei felvásárlása lenne – ha összejönne. Musk 25,5 milliárd dollár készpénzt ajánlott fel, amelyet hitelből fedezne, ebből 12,5 milliárdot a saját Tesla részvényei fedeznek. A hitelkonstrukciót a Morgan Stanley befektetési bank szervezi. Az amerikai tőkepiaci felügyelethez benyújtott dokumentumok szerint ezen felül további 21 milliárd dollár tőkét tudna még mozgósítani Musk, ennek forrásáról azonban egyelőre nincs nyilvános információ.

Musk kezdeti ajánlata 43 milliárd dollár volt.

Az ajánlatra a Twitter igazgatósága bedobott egy a tőkepiacokon csak mérgezett pirulának (poisoned pill) nevezett konstrukciót, ami klasszikus fegyver az ellenséges felvásárlásokkal szemben. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy bárki, aki 15 százaléknál nagyobb közkézhányadot venne meg a piacon, már nagyon nem éri meg az üzlet. Azzal, hogy Musk növelte az ajánlatát nyomás alá helyezte az igazgatóságot, az kénytelen lesz tárgyalni vele. A Financial Times úgy értesült, hogy a milliárdos aktív tárgyalásokat folytat más befektetőkkel is, arról szeretné meggyőzni őket, hogy szálljanak be mellé a felvásárlásba. A lap információi szerint a Thoma Bravo nevű szoftvercégek felvásárlására szakosodott alap, amelynek nagyjából 100 milliárd dollár az eszközállománya hajlik is erre.

Musk ajánlata nyomán egyből elkezdődtek a spekulációk arról, hogy mi lenne, ha a Twitter zárt társasággá alakulna, kivezetnék részvényeit a tőzsdéről. A miniblogot régóta erősen kritizálják az innováció hiánya, az új árbevételi lehetőségek kiaknázatlanul hagyása, a belső harcok, a technikai problémák miatt.

A Twitter teljes potenciáljának töredékén üzemel. Igen, magáncéggé kéne válnia, akkor százszor nagyobbra nőhetne

– mondta az FT-nek a vállalat egyik korábbi igazgatósági tagja. Egy technológiai szektorba tartozó nagybefektető szerint a menedzsment most szorult helyzetben van, mert nehezen tudja meggyőzni a részvényeseket arról, hogy Musk ajánlata nem elég jó, ugyanis nem tud olyan alternatívát felkínálni, ami hosszabb távon nagyobb hozammal, jelentősebb árfolyamemelkedéssel kecsegtetné őket.

Kétségtelen, hogy a Twitter jóval lassabb tempóban növekedett, mint a közösségi média más óriásai, a Facebook vagy a LindedIn és nyereségessége is elmaradt azokétól. 2020-ban volt is egy komolyabb kardcsörtetés, amikor egyik nagytulajdonosuk, az aktivista befektető Elliott Management nekiment az akkori vezérigazgatónak, Jack Dorsey-nak, mondván döntésképtelen és túlságosan is önjáró. Dorseynak azt rótták fel, hogy kizárólag a Twitter főtevékenységének számító rövid kis üzenetekre építi az üzleti modellt, nem kínál elég felületet a reklámoknak és nem érdekli az előfizetős szolgáltatások telepítése.

Musk nagyon jól időzítette ajánlatát. A Twitter vezetését nemrég vette át Parag Agrawal, a cég egyik legjobb mérnöke, akinek támogatottsága a cégen belül igen nagy, viszont a Wall Street nem ismeri. A menedzsment megteheti azt is, hogy keres egy “fehér lovagot” (a tőzsdei szlengben a white knight a “mentőangyal”), aki számára is elfogadható ajánlatot tesz; magyarul nem azzal kezdi ténykedését, hogy kirúgja a fél vezetést és átalakítja a céget. Korábban a Salesforce és a Google is érdeklődött a Twitter iránt, most azonban ágazati bennfentesek szerint ez éppen nem aktuális. A nagy tech-cégek közül az Amazon, a Facebook, a Microsoft és az Apple is jól tudná integrálni a Twittert, egy felvásárlás azonban szinte bizonyosan kiverné a biztosítékot a washingtoni versenyfelügyeletnél, márpedig a tech-óriások közül most senkinek nem hiányzik egy monopólium-ellenes vizsgálat, nehogy még a végén feldarabolják a céget. Elemzők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Musk ajánlatával szemben az igazgatóság nem tud életképes alternatívát felmutatni, így a tagok közül majd szép sorban egyre többen sorakoznak fel a Tesla-milliárdos mögé.

(Borítókép: Patrick Pleul, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink