Folytatódik a gépjárművek felújítása a mentőknél

Hírek
A mentős életpályamodell elindítása után újabb béremelésre, a ruházat és az eszközök további korszerűsítésére számíthatnak az ágazatban dolgozók. Az elmúlt években 67 százalékkal nőttek a bérek.   

Mivel az ellenzéki pártok és a sajtó kereszttüzében áll az egészségügyi ágazat finanszírozása, minden egyes ráfordított forintnak hírértékkel kell bírnia. A kormány a ciklus folyamán több lépésben végzi a hazai mentőszolgálat korszerűsítését, a gépkocsivezetők, az ápolók és az orvosok bérének felzárkóztatását. 

Az Országos Mentőszolgálat helyzete nemzetstratégiai kérdés, és a mentődolgozókat jobban meg kell becsülni – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Balog Zoltán közölte, hogy a mentőszolgálat fejlesztésének egyik legfontosabb szegmense a gépjárművek cseréje. 2008 és 2010 között egy darabot sem szerzett be az akkori kormány, míg a mostani már 500-at vásárolt. Ezt újabb 193 darabbal egészítik ki a jövő év elején. A jogszabály 13 évben maximálja a mentőautók átlagéletkorát, a kormány ezt szeretné levinni 10, majd 8 évre – tette hozzá. 

Balog Zoltán megemlítette, hogy a kormányváltás óta 30 új mentőállomás épült, és 97-et újítottak fel. Jövőre 10 százalékkal (ezzel együtt az elmúlt években összesen 67 százalékkal) nő a mentők bére.

Pár héttel ezelőtt, az Inforádiónak adott interjúban Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, jövőre több mint 40 milliárd forintból gazdálkodhat a szervezet, ez az ideinél több mint 10 százalékkal nagyobb keretösszeg. Négymilliárd forint a jövő évi bérnövekmény az egészségügyi dolgozók béremelésén felül, mentőautó vásárlásra hatmilliárd forintot kapott a mentőszolgálat.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink