Folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Hírek
Jövőre is folytatódhat minden idők egyik legsikeresebb kormányzati hitelprogramja, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – jelentette be Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

„A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot” – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca szerint ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára.

2023-ban a kormány visszaszorította az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalék százalékkal növekedjen. Ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez mért szintjének 25 százalék fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása

– indokolta a program folytatását a GFM. Ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye 2023-ban visszaesett, ezért szem előtt tartva a versenyképességet, 2024-ben is támogatni kell a beruházások helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a gazdasági növekedés bővüléséhez is hozzájárul.

A nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a 200 milliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A hitelprogram folytatása során kiemelten támogatandók az alábbi gazdasági szektorok:

élelmiszeripar,
építőipar,
telekommunikáció,
gyógyszergyártó szektor,
turizmus és vendéglátás,
autóipari beszállítók,
logisztika, valamint
a zöld ipart és energiahatékonysági átállást támogató beruházások.
A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása során a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra.

A hitelprogram keretében forinthitel esetében 5 százalékos, euró alapú hitel esetében 3 százalékos szinten lesznek elérhetők a források.

A cikk itt folytatódik

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink