Folytatódhat az államadósság csökkenése

Hírek

A válság után is fenntartható maradhat az államadósság-csökkentés – ez derült ki az Állami Számvevőszék legújabb elemzéséből. Mint írják,

kedvező makrogazdasági folyamatok zajlottak hazánkban 2016–2019 között, ami megfelelő alapot nyújtott a koronavírus-világjárvány okozta válság kezeléséhez 2020-ban is.

Ugyanakkor a beazonosított negatív kockázatok kezelése szükséges annak érdekében, hogy azok hatásai középtávon is kezelhetők legyenek – hangsúlyozták az elemzés készítői.

A szakértők arra keresték a választ, hogy az államadósság-mutató folyamatos csökkentése ellen milyen kockázati tényezők hatnak. Az elemzés módszertana kilenc tényezőcsoportot azonosított, ezekhez indikátorokat rendelt, és értékeik változását elemezte.

Az értékelés eredményei alapján az államadósság egésze kockázati szempontból stabilnak minősíthető.

Az ehhez kapcsolódó tényezőcsoportok, a költségvetési hiány, az államadósság-kezelés – devizaadósság, valamint az államadósság-kezelés – forintadósság, egységesen stabil minősítéssel rendelkeztek.

Negatív minősítést kapott az elsődleges költségvetési egyenleg, mert az elsődleges kiadások nagyobb arányban bővültek az elsődleges bevételeknél.

Az államadósság-kezelés – devizaadósság tényezőcsoport esetén pozitív kockázatot jelentett a devizaadósság részarányának folyamatos csökkenése – világítanak rá az ÁSZ szakértői.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Varga Jozsef Zoltan, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink