Folytatja a terjeszkedést az OTP Csoport

Hírek Figyelo.hu
A magyar gazdaság és azon belül a bankszektor gyorsan talpra áll majd, miközben biztatók a régió kilátásai is – nyilatkozta a Figyelőnek Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A bankcsoport folyamatosan vizsgálja a további terjeszkedés lehetőségeit.

Az elmúlt időszak a hazai bankszektor szempontjából sem alakult kedvezően, hiszen a járvány okozta gazdasági visszaesés nyomán megnőtt a kockázati költségek szintje, és ez jelentősen rontotta az eredményességet. Az is igaz viszont, hogy a koronavírus-válság bankszektorra gyakorolt következményei nem olyan súlyosak, mint a 2008-as kríziséi voltak, többek között azért, mert a 2020-as visszaesés nem minden ágazatot érintett egyformán – nyilatkozta a Figyelőnek Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Úgy látja:

még mindig túl sok a szereplő a magyarországi bankpiacon, tehát a bankholding tagjainak várható egyesülésén túl várhatók további mozgások.

Ez szerinte azért is valószínű, mert egyre több nemzetközi bankcsoport kezdi felismerni, hogy a hatékonyság jóval fontosabb a puszta jelenlétnél. Tehát elsősorban nem az a fontos, hogy egy adott bankcsoport hány országban van jelen, hanem az, hogy ahol aktív, ott mennyire jelentős szereplője a piacnak.

Wolf László véleménye szerint

a jelenlegi helyzetben gazdaságilag már kevéssé indokolt az általános, minden igénylőre kiterjedő moratórium, leginkább azért, mert az idei évre várható öt százalék körüli gazdasági növekedés ezt egyszerűen nem teszi szükségessé.

Látni kell – tette hozzá –, hogy a halasztás hosszabb távon az ügyfélnek sem jó, hiszen a kamatokkal az adóssága is nő, amit előbb-utóbb ki kell fizetnie. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a haladék fenntartása nehezíti a tisztánlátást a bankok, a könyvvizsgálók és a felügyeleti szervek szempontjából.

A vezérigazgató-helyettes szerint a térség növekedési kilátásai valóban nagyon jók: a kelet-közép-európai régió gazdaságai átlagosan öt százalék körüli ütemben bővülhetnek 2021-ben, de vannak olyan országok – így például Szerbia –, ahol ennél is nagyobb élénkülésre van kilátás. A térség növekedési előnye pedig hosszabb távon is fennmaradhat, hiszen a fejlett gazdaságokban jóval magasabb a bázis, amit évről évre túl kell teljesíteniük.

Az erős régiós teljesítménynek pedig az OTP Csoport az idén is egyértelműen a nyertese lehet, hiszen a kockázati költségek csökkennek, miközben a jövedelmezőség javul.

Wolf László elmondta:

az akvizíciós lehetőségeket folyamatosan vizsgálják, jelenleg is több tranzakció előkészítése van előrehaladott, aláírásközeli állapotban.

Gyors megtérülés ugyanakkor csak ott várható, ahol a mérethatékonyság ezt lehetővé teszi, tehát változatlanul arra kell törekedni, hogy azokon a piacokon, ahol az OTP Csoport jelen van, meghatározó szerepet töltsön be. Ennek a törekvésnek pedig – mutatott rá – már látszanak az eredményei, hiszen az OTP Magyarország mellett Bulgáriában és Montenegróban is az első helyen áll a mérlegfőösszeg szerinti rangsorban, Szerbiában piacvezető a hitelportfólió mérete alapján, és a legtöbb országban, ahol univerzális bankkal van jelen, meghatározó szereplővé vált az elmúlt években.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

(Borítókép: Wolf László, az OTP Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédet mond az MFB Pont közvetítői hálózat új, Flórián téri fiókjának megnyitóján 2017. július 31-én. Fotó: Móricz-Sabján Simon)

További híreink