Folytatja a kormányzást a szlovák hárompárti koalíció

Hírek
Pozsonyban megegyeztek a koalíciós pártok vezetői, Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Bugár Béla, a Most-Híd szolvák-magyar vegyespárt és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hogy a koalíciós szerződést egy függelékkel egészítik ki, amely elsősorban a koalíció működését határozza meg.

A pártelnökök ezt a koalíciós tanács három órás ülését követő sajtótájékoztatón jelentették be. A dokumentumot szeptember elsejéig egy munkacsoport dolgozza majd ki, amelybe mindhárom párt egy-egy tagot delegál. A pártvezetők abban is megállapodtak , hogy minden hétfőn találkozni fognak, és egyeztetnek a parlament és a kormány ülései előtt.

Robert Fico miniszterelnök  megígérte, hogy elfogadja majd azt a személyt, akit az SNS fog jelölni a leköszönő Peter Plavčan oktatási miniszter helyére.

Andrej Danko SNS-elnök nem árulta el, mikor, és kit jelöl majd a posztra, de kijelentette, hogy ennek a koalíciónak nincs alternatívája. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke úgy nyilatkozott, a legfontosabb eredmény, az, hogy kormánypártok visszaültek a koalíciós asztalhoz, és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak.

Egy másik téma a szlovák költségvetés volt. Robert Fico szerint keresni fogják azt a megoldást, mely egyúttal lehetővé teszi választási ígéreteik beváltását és a lakosság életszínvonalának javítását is. Mindhárman tudatában vannak, hogy felelősségteljesnek kell lenniük, ha Szlovákia az EU kemény magjához kíván tartozni.

Ami az előzményeket illeti, a Smer, az SNS és a Most-Híd vegyespárt koalíciója azután került válságba, hogy augusztus első felében Andrej Danko házelnök és SNS-elnök a koalíciós szerződés újratárgyalását kérte. Elemzők szerint ezzel akarta elfedni oktatási minisztere botrányát, amely azért robbant ki, mert az oktatási intézményeknek megítélt uniós tudományos kutatási forrásokat baráti cégek közt osztotta szét. Robert Fico bejelentette, hogy leváltja az SNS-es tárcavezetőt, de azóta kiderült – legalábbis az aktuality.sk hírportál szerint -, hogy nemcsak Peter Plavčan miniszter baráti köre, hanem a másik két kormánypárthoz közel álló cégek is részesültek a támogatásból.

Fotóforrás: Jozef Jakubčo/ujszo.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink