Folyamatosan kerül a boltokba a magyar meggy

Hírek vg.hu
A korai fajták szedésével elindult a meggyszezon. Zamata és kiváló beltartalmi értékei miatt külföldön is nagy a kereslet a hazai gyümölcs iránt – írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye szerint a meggyszüret jellemzően a Duna–Tisza-közén kezdődik, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében zárul. Idén 13 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, ennek a területi eloszlása a termőterület mérete szerinti sorrendben a következő:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Heves,
  • Pest,
  • Győr-Moson-Sopron és
  • Bács-Kiskun vármegye.

Az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul, és várhatóan idén is az átlag közelében lesz, bár a tavaszi fagyok, a virágzási időszak hideg, szeles, csapadékos időjárása, illetve a terméskötődési időszak erős hőmérséklet-ingadozása számottevő hullást okozott. Ugyan a gyenge terméskötődés általában terméskiesést okoz, ám a megmaradt gyümölcsök nagyobb méretéből adódóan az országos termés csak 15-20 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál.

A virágzáskori csapadékos idő miatt jelentkező súlyos moníliafertőzés ellen fokozott növényvédelmi beavatkozásokkal tudtak védekezni a termelők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajtát termesztenek.

A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss gyümölcs mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain. A magyar nemesítésű meggyfajták a kiváló beltartalmi értékeiknek köszönhetően a német piacon is nagyon keresettek.

A hazai meggy jelentős része, általában 60-80 százaléka exportra, legfőképp Németországba kerül, ennek tetemes része meggybefőtt.

Általánosságban a magyar meggy többsége itthon és külföldön is a konzerviparban hasznosul, emellett egyebek közt a hűtőipari (fagyasztott), légyártási, frisspiaci, szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználása is jellemző.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink